AGENDA DONGEN


Dongens Nieuws.

Elke dag.

Actualiteiten voor en over Dongen,

s Gravenmoer ,

Klein-Dongen en Dongen-Vaart

De internetkrant  van Dongen  is er voor alle Dongenaren DONGENSE AGENDA 

  


Deze DONGENSE AGENDA is samengesteld uit ingezonden mededelingen  van verenigingen  en instellingen uit Dongen en de regio.Ook uw activiteiten worden weer zo spoedig mogelijk   op deze  pagina geplaatst. Neem in verband hiermee contact op met de internetkrant via agenda@dongenhomespot.nl

aan publicatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend


WEER OPEN VOOR UW ACTIVITEIT

vanaf 1 JULI

2020

De redactie van de Dongense Internetkarnt hoopt dat deze veelgelezen rubriek van de krant weer spoedig meer aankondigingen mag herberbergen

SEPTEMBER

Cammeleur Dongen

Heb je zin om er weer op uit te gaan?

Je kan ook weer naar het theater!


In De Cammeleur hebben we genoeg ruimte om je veilig te laten genieten van een avondje of middagje uit. Onze theaterzaal is omgetoverd naar een theatercafé, een gezellige opstelling met comfortabele stoelen en tafeltjes. Zo kan je tijdens de voorstelling genieten van een hapje en drankje. Nét even anders is dan je gewend bent en tegelijkertijd minstens zo sfeervol! Én 100% coronaproof!


Op onze site vind je diverse voorstellingen, we hebben zeker voor ieder wat wils.

Wat dacht je van de grappige Nabil met zijn ‘absurde’ show waarin hij zich afvraagt of hij de normale man is in de gekke wereld of andersom? Of de muzikale show van Joris Linssen? Een theaterconcert vol opzwepende liedjes, prachtige ballades, ontroerende levensverhalen, gevoelige teksten en loepzuivere samenzang. Recht in het hart: RAAK!


Ook aan de kleine gast is gedacht met Mad Science én de interactieve voorstelling Cowboy Billie Boem. De twee kindervrienden zorgen elk jaar weer voor een gezellig middag waarin veel verteld en gezongen wordt. De meegekomen Pieten springen in het rond van plezier, strooien pepernoten en maken er altijd weer een groot feest van.


Theaterprogramma in het najaar


2 oktober Nabil

10 oktober Mad Science – Kinderboekenweekshow

11 oktober Joris Linssen & Caramba

1 november Diederick Ensink

25 november Cowboy Billie Boem (2 voorstellingen)

6 december Cammeleur Cabaret Café

12 december Pieter Jouke


We zien je graag weer in het theater!

Kijk voor het hele programma en tickets op www.decammeleur.nl

CinemaclubDongen

Amazing Aretha Franklin


Woensdag 30 september toont Cinemaclub Dongen de film “Amazing Grace” in het theater De Volckaert.


We schrijven 1972. 30 jaar is ze en ze is op de toppen van haar kunnen. Dat blijkt als we de live-registratie zien van regisseur Sydney Pollack in de New Temple Missionary Baptist Church in Los Angeles waar ze het meest succesvolle gospelalbum aller tijden opneemt. We hebben het over Aretha Franklin.

Zij die nooit toestemming gaf voor vrijgave van de filmopnamen. We moesten erop wachten totdat haar nabestaande die toestemming wel verleenden.

Aan het begin van Aretha Franklins optreden zegt de dominee tegen het publiek: Als je de spirit straks niet voelt, voel dan maar the next best thing. Maar wie de spirit bij dit optreden niet ervaart heeft wel wat uit te leggen. Vanaf de eerste minuten ben je verloren, zo indrukwekkend is het: een 30-koppig gospelkoor, een band, een orgel en The Queen of Soul op haar allerbest. De diva-kroon ging af, de entourage bleef thuis. Dit was een thuiswedstrijd. Dat de beelden van de live opnamen van Franklins gospelalbum nu eindelijk te zien zijn, is op zich al een wonder; vijftig jaar lagen ze onder het stof, maar aan kracht hebben ze niets ingeboet. We zien geen pratende hoofden of voice-overs van haar familie. De muziek en de close-ups doen het werk.

Glimmende ogen en wiegende heupen in het publiek, een vaderlijke hand die wat zweet wegveegt, koorleden die het niet kunnen laten om op te springen en mee te zingen. Noem het God, noem het energie, noem het Aretha Franklin; er gebeurde dat weekend in 1972 iets groots. En nu dus ook in -met de nieuwe geluidsinstallatie- in theater Dongepark. Dit is geen concert, dit is een ervaring. Halleluja.

FILMPROGRAMMA

CINEMACLUB

DONGEN

OKTOBER

Let op: reserveren via website is VERPLICHT.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs

€ 7,50 en voor leden van de cinemaclub € 5,00. Volg het programma ook  bij :

www.cinemaclubdongen.nl

Film kijken in Dongen

Hoeveel liefde is teveel?


Maandag 5 oktober vertoont Cinemaclub Dongen de film “De Beentjes van St. Hildegard” in het theater De Volckaert.


Ogenschijnlijk zijn veearts Jan (Herman Finkers) en universitair docent Gedda (Johanna Ter Steege) al 35 jaar gelukkig getrouwd, maar stiekem wordt hij gek van haar regel- en bemoeizucht. Gedda ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen. Als Jan een glas van tafel wil pakken is zij hem al voor en reikt hem het glas aan. Daarnaast bepaalt ze zijn kleding, vriendschappen, vakanties en al hun andere bezigheden. Bang om Gedda te confronteren neemt Jan op een dag een drastisch besluit.

Het idee voor deze film onstond bij regisseur Johan Nijenhuis die een Tsjechisch script had aangekocht en er van overtuigd was dat de beide hoofdrollen op het lijf geschreven zijn van Herman Finkers en Johanna ter Steege. Finkers stemde toe op voorwaarde dat hij naar eigen inzicht het script mocht veranderen, de voertaal in de film zijn dierbare Twents zou zijn én last but not least dat hij bij alle aspecten van het film maken betrokken zou worden: van het kiezen van zijn medespelers tot en met de eindmontage. Dat dit een hilarische film oplevert behoeft verder geen toelichting.


Film kijken in Dongen

Waarom laat de wereld dit gebeuren?


Woensdag 14 oktober vertoont Cinemaclub Dongen de documentaire “For Sama” in het theater De Volckaert.


Een jonge arts en een jonge journalist worden midden in een burgeroorlog verliefd op elkaar. Terwijl hun stad Aleppo wordt gebombardeerd, trouwen ze en krijgen ze een prachtige baby.

Deze met prijzen overladen documentaire laat van binnenuit zien hoe Assad, met hulp van Russische bommenwerpers, het verzet in rebellenbolwerk Aleppo probeerde te breken. Met haar camera legt de Syrische burger-journalist Waad al-Kateab alle gruwelen en de dagelijkse gebeurtenissen rond haar familie en haar stad vast.

Al-Kateabs persoonlijke verslag begint in 2011, wanneer ze pas achttien jaar is. Ze werkt met haar man Hamza in het door hem opgezette noodhospitaal wat uiteindelijk doelwit wordt van een nieuw bombardement. De gevaren komen steeds dichterbij en het jonge gezin worstelt met het dilemma: gaan zij vluchten om de veiligheid van hun dochtertje Sama te waarborgen of blijven ze om hun vrienden en achterblijvers in het verzet te helpen.

Waad Al-Kateab draagt deze aangrijpende documentaire op aan haar dochter. “Ik wil dat je begrijpt waarom je vader en ik deze keuzes hebben gemaakt, waarvoor we vochten.” 

Deze documentaire laat een diepe indruk achter. Je krijgt de vraag niet meer uit je hoofd: waarom heeft de wereld dit laten gebeuren?

Cinemaclub Dongen

Verborgen levens in Rio.


Maandag 19 oktober vertoont Cinemaclub Dongen de film “The Invisible Life of Euridice Gusmao” in het theater De Volckaert.


“Mijn moeder is slechts de schaduw van mijn vader”. ­Guida ziet het scherp: in het Rio de Janeiro van de vroege jaren vijftig is voor vrouwen geen plek in de schijnwerpers. Dus azen zij en haar zus Eurídice op een uitweg uit de dwangbuis van het leven dat voor hen is uitgestippeld, dat uit niets meer bestaat dan huwelijk en gezin. Beide zussen komen echter van een koude kermis thuis in The Inivisible Life of Eurídice Gusmão van de Braziliaanse filmmaker Karim Aïnouz. De onafscheidelijke zussen Eurídice en Guida groeien op in Rio de Janeiro halverwege de twintigste eeuw. Eurídice ambieert een carrière als concertpianiste, Guida is op zoek naar de ware liefde. Als Guida na een opstandig vertrek naar Griekenland niet meer welkom is in het ouderlijk huis, moet ze, volledig op zichzelf aangewezen, haar eigen toekomst opbouwen. Eurídice weet van niets en gelooft nog steeds dat Guida zich in Europa bevindt. Tegelijkertijd denkt ook Guida, dankzij een leugen van haar aartsconservatieve vader, dat Eurídice is verdwenen. De twee zussen houden decennialang de hoop elkaar weer te vinden, ondertussen worstelend met de conservatieve rol die zij als vrouw in een patriarchale wereld moeten vervullen.

Vanaf het allereerste beeld schetst regisseur Karim Aïnouz levendig en gedetailleerd de innerlijke leefwereld van de twee hoofdpersonages, en sleept de film je mee in een zinnelijke en broeierige wereld, om vervolgens geleidelijk toe te werken naar het daverende slotakkoord.

Cinemaclub Dongen

Who cares?


Woensdag 28 oktober vertoont Cinemaclub Dongen de film “Hors Normes” in het theater De Volckaert.


Hors Normes is een film van het Franse regisseursduo Nakache en Toledano, bekend van de hit Intouchables (2011). Zij zijn specialisten om ernstige zaken om te bouwen tot een feelgoodfilm. Ook met de film Hors Normes, gebaseerd op waargebeurde feiten, geeft de kijker inzicht hoe belabberd de Franse overheid omgaat met hulpbehoevende kinderen en hoe hulpverleners zich in allerlei bochten moeten wringen om de kinderen een menswaardig bestaan te geven.

In Parijs buigen de joodse hulpverlener Bruno (gebaseerd op de joodse hulpverlener Stéphane Benhamou, die in het echt ook verwaarloosde kinderen met een verstandelijke beperking onderdak biedt) en de islamitische zorgwerker Malik zich over jongeren die door de Franse staat aan hun lot zijn overgelaten. Wanneer niemand meer de zorg over deze autistische of uitgerangeerde kinderen wil dragen, is daar altijd nog het opvangcentrum van de twee als vangnet. Ze belichamen daarmee het hartroerende karakter van dit fantastische verhaal over medemenselijkheid en menslievendheid.

Deze film is een krachtige aanklacht tegen tegen de rigide bureaucratie van het Franse zorgsysteem, waarin protocollen overheersen. De ondanks-alles-optimistische toon van deze film is bijzonder aanstekelijk. Deze wordt prachtig gespeeld, zowel door de professionele als niet-professionele (autistische) acteurs.

OKTOBER

Zondag 4 okt is er voor de 8e keer een

Bio-streekproducten-

BIO in Dongen

duurzame markt

in Dongen

Zondag 4 okt is het weer zover voor de 8e keer een Bio-streekproducten-duurzame markt in Dongen

De markt wordt gehouden bij Verenigingsgebouw JC de Poort Gasthuisstraat 3 naast de Laurentiuskerk.

De markt is van 11 uur tot 16 uur en de entree € 1,- pp kinderen t/m 12 jaar gratis de entree komt geheel ten goede aan de Koninklijke muziekvereniging Dongen

We houden rekening met de regels van het RIVM en de indeling van de markt zal daarom ook iets anders zijn dan u gewend bent. We hebben een looproute gemaakt om alles soepel te laten verlopen en u krijgt een stempel bij binnenkomst. U mag de markt dan zo vaak naar binnen als u wilt, zodat u niets van u favoriete producten hoeft te missen. Wij zien u graag op onze bio-streekproducten-duurzame markt.


*Overheerlijke eigengemaakte jam en Piccalilly uit Dongen

*Kraamcadeaus, sieraden, kaarten, woonaccessoires

*Kunstobjecten van bestek en ander rvs materiaal

*Recycle voorwerpen resinart in combinatie met gebruikt hout, Lampen van onderdelen enz.

*Alles van Kreta: olijfolie, kaas, honing, aardewerk, wijn enz.

*Theelichtjes met opdruk, zeepjes, potten met opdruk, plastic doosjes met opdruk en snoepjes erin

*Gehaakte knuffels

*Speciaal bier en bier pakketten

*Figuurzaag creaties van Hout

*Sieraden en overige producten vervaardigd in Guatemala

*Handgemaakte producten van textiel en vilt. Van tas tot schrijfmappen alles wat wenselijk is

*Thee en gerelateerde producten

*Chocozoenen en home made fudge

*Gehaakte dierenkrukjes en gehaakt babyspeelgoed zoals wagenspanner-rammelaars-muziekdoosjes

en diamond painting art

*Aloe Vera producten, dranken, C9, Fit producten Vital 5, voedingssupplementen, huidverzorging,

Persoonlijke verzorging.

*Da Ingrid met alka thee reform biologische assortiment van Bounitful

*Verse honing

*Overheerlijke verse stroopwafels

*Schapenkaas in diverse kruidenvarianten, schapen yoghert, schapenijs, haloumi en feta, Gedroogde

lamsham van eigen kudde, Schapenproducten, vachten, sokken vesten etc.Fototentoonstelling Wim van Passel ( foto) nu te zien in Natuurmuseum Brabant
Yellowstone: de pracht en kracht van Moeder Natuur 

Algemene informatie
Natuurmuseum Brabant is te vinden aan de Spoorlaan 434 in Tilburg. De openingstijden zijn dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor actuele openingstijden en alle informatie rondom COVID19-maatregelen op www.natuurmuseumbrabant.nl


Yellowstone National Park, aan de westkust van de Verenigde Staten, is veel meer dan alléén dan de beroemde supervulkaan. Het ligt op een vulkanische hotspot: de grootste caldeira (krater) ter wereld en er zijn meer dan 200 geisers in het park. Maar meer nog dan da​t alles laat het landschap van Yellowstone de "ultieme kunst van Moeder Aarde zien", volgens wildlifefotograaf Wim van Passel uit het Brabantse Vught. " Ongekende schoonheid. Zowel de kleurenpracht als de buitensporige vormgeving van de aardkorst zouden menig abstract schilder of beeldhouwer jaloers kunnen maken". Vanaf nu toont Van Passel door het hele museum de abstracte schilderkunst van Moeder Natuur, op doeken van 200x200 cm.  

 

Yellowstone is een heel bijzondere plek, een supervulkaan, waar er maar enkele zijn op de wereld. Supervulkanen kennen superuitbarstingen, die zo verwoestend kunnen zijn dat er zelfs een nieuwe ijstijd mogelijk is. Zo’n uitbarsting was er ruim 600.000 jaar geleden- en het borrelt nog altijd onder de oppervlakte. Het park is bijna 9000 km2 groot en de sporen van het onderliggende vulkanisme zijn duidelijk zichtbaar in het landschap. Er zijn meer dan 10.000 geothermische waterbronnen en 200 geisers in het park. Het landschap is verder grotendeels bebost en bevolkt door onder andere bizons, herten, beren, coyotes en wolven.  

Ultieme kunst
Of dit nog niet genoeg is, heeft Yellowstone nog meer te bieden: als je er– los van haar geothermische uniciteit – naar kijkt, zie je een ongekende schoonheid. Zowel de ongeëvenaarde kleurenpracht als de buitensporige vormgeving van de aardkorst zouden menig abstract schilder of beeldhouwer jaloers kunnen maken. Dit is waarlijke de ultieme kunst van Moeder Aarde. Want Yellowstone is niet ‘zomaar’ een natuurverschijnsel. Wim van Passel: “Yellowstone zet je ook aan het denken: dit alles, alles wat je hier ziet, komt met veel geweld, uit het binnenste van onze aarde. En wat hier uit dat binnenste tevoorschijn komt, heeft grote overeenkomst met de rest van die 130 miljoen zonnestelsels die we momenteel tellen. Wie denken wij dan dat we zijn …
Yellowstone is dus niet alleen maar ‘prachtig’, maar ook een onuitputtelijke inspiratiebron voor iedereen die wil weten wie hij werkelijk is en wat we hier tijdelijk uitspoken op deze alsmaar ronddraaiende, blauwe composthoop.” 

De werken van Wim van Passel zijn vanaf nu door het hele museum te zien, tot en met de kerstvakantie.