AGENDA DONGEN

VOLCKAERT THEATER 

CINEMACLUB DONGEN 

PROGRAMMA

 OKTOBER 2021

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs € 8,00 en voor leden van de cinemaclub € 6,00. Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

Ontluisterd beeld van de banlieues


Maandag 18 oktober vertoont Cinemaclub Dongen de film

“Les Miserables”videostill

In Les Misérables volgen we politieman Stéphane op zijn eerste werkdag in de Parijse voorstad Montfermeil. Hij heeft zich laten overplaatsen vanuit Cherbourg om in de buurt van zijn zoon te kunnen wonen. In de banlieue gaat Stéphane deel uitmaken van de anticriminaliteitsbrigade BAC. Met collega Chris en Gwada vormt hij een team dat door de wijk patrouilleert om de bendes in de gaten te houden. De film speelt zich af op de bloedhete zomerdag nadat de Franse voetbalploeg de WK-titel van 2018 heeft veroverd. Stéphane wordt ingewijd, er is gedoe op een lokale markt, er wordt een leeuwenwelp gestolen uit een circus, er is een prachtige verbale shoot-out tussen alle partijen (politie, criminelen en Moslimbroeders) in een broodjeszaak, en een treffen tussen politie en jongeren waarbij daadwerkelijk wordt geschoten. Les Misérables is de eerste speelfilm van de Franse regisseur Ladj Ly (41). Net als Victor Hugo in zijn vermaarde roman Les Misérables uit 1862 laat Ly de broeiende sociale ongelijkheid zien in de Parijse periferie, en de daaruit voortvloeiende armoe en ellende van het Franse volk. Om zijn verhaal te vertellen leunt Ly stevig op stereo­typen; groepen probleemjongeren en criminelen met een migratie­achtergrond. Dat maakt de film alleen maar schrijnender. Het draagt allemaal bij aan het ontluisterende beeld dat de filmmaker schetst van de uitzichtloosheid in de Oost-Parijse voorstad. Dit was de ergste dag van mijn leven” zegt Stéphane ’s avonds tegen zijn collega, maar er volgt nóg een afdaling in de hel. En als vlak voor de aftiteling een tekst in beeld komt, gevolgd door een citaat van Victor Hugo, voelt het alsof je door een ouderwetse schoolmeester wordt terechtgewezen: ‘Denk erom: er zijn geen slechte planten, geen slechte mensen, enkel slechte kwekers.’ Zulk moralisme heeft deze film echt niet nodig.


Een Siciliaans familiedrama


Woensdag 27 oktober vertoont Cinemaclub Dongen de film

“Picciridda” 


videostill


Het is wonderlijk hoe een filmdrama met een relatief onbekende cast en crew een een geweldige film kan opleveren. Picciridda van debuterend regisseur Paolo Licata is gemaakt in de beste Italiaanse filmtraditie en weet thema’s als het gemis van dierbaren en het onderdrukken van vrouwen te verweven in een nostalgische familiegeschiedenis met een schokkend geheim.

Het verhaal van Picciridda (zoals kleine meisjes op Sicilië worden genoemd) is gebaseerd op de gelijknamige roman van Catena Fiorello. Tijdens de economische depressie van eind jaren vijftig, begin jaren zestig worden veel kinderen aan hun grootouders toevertrouwd zodat hun ouders kunnen emigreren om in een ander land een beter bestaan te kunnen opbouwen. Zo ook Lucia’s vader en moeder die het vissersdorp verlaten en met haar broertje naar Frankrijk vertrekken. Ze beloven voor de kerst terug te keren, maar dat gaat niet gebeuren. Pas als Lucia haar school heeft afgemaakt en haar ouders het wat ruimer hebben, mag ze ook naar Frankrijk komen, tenminste dat is het plan. Lucia wordt opgevoed door haar strenge oma, die er geen geheim van maakt dat ze niet zit te wachten op de zorg voor een kleinkind; een kleinkind met een groot familiegeheim.

Pas aan het einde van de film wanneer het hoofdpersoon terugkijkt op haar jeugdjaren begrijpt de kijker pas goed de relaties tussen de personages en de onvermijdelijke wreedheid van bepaalde keuzes die haar familieleden toen maakten.Dongense Bands Live gaat door

ondanks beperkingen 

23 oktober 

Dongen


De eerste editie van Dongense Bands Live op zaterdag 23 oktober gaat door! De organisatie heeft het programma aangepast zodat het past binnen de huidige coronamaatregelen, zoals de sluiting van de horeca om middernacht en de zaalcapaciteit van maximaal 75%.De Dongense Bands Live is twee keer eerder uitgesteld vanwege de lockdown. De organisatie wilde daarom alles op alles zetten om deze editie door te laten gaan. De huidige coronamaatregelen leggen beperkingen op, maar er blijft gelukkig genoeg ruimte over om een veilig en tof evenement neer te zetten.Voor deze editie gaan de deuren van De Cammeleur al om 19.00 uur open. Om 20.30 uur trapt The Booze Band af gevolgd door Foul Play en Almost Cocker. De organisatie roept iedereen op lekker op tijd te komen zodat we tot 24.00 uur weer ouderwets kunnen feesten! De kaarten zijn verkrijgbaar via de website van De Cammeleur (https://www.decammeleur.nl/agenda/dongense-bands-live) en bedragen € 7,50 per stuk.

free one.come premium

Allerzielenconcert Kamerkoor Zuid

5 NOVEMBER 

Na een verplichte radiostilte van bijna anderhalf jaar, presenteert Kamerkoor Zuid haar eerste concert op vrijdagavond 5 november in de Laurentiuskerk in Dongen. Tijdens dit Allerzielenconcert mag een requiem natuurlijk niet ontbreken. Kamerkoor Zuid heeft deze avond enkele sfeervolle en uitdagende werken op het programma staan: naast het Requiem van Max Reger is repertoire te beluisteren van Purcell, Pärt, Wolf en Fauré, met medewerking van mezzosopraan Margriet van Reisen en organist Frans Bullens. De muzikale leiding is in handen van dirigent Rick Muselaers.Kaarten à 16 euro zijn te verkrijgen via de website van ZNCK (www.znck.nl).
Allerzielenconcert Kamerkoor Zuid

5 november van 20.15 uur – 21.30 uur

Laurentiuskerk, Dongen

Deze DONGENSE AGENDA is samengesteld uit ingezonden mededelingen  van verenigingen  en instellingen uit Dongen en de regio.Ook uw activiteiten worden weer zo spoedig mogelijk   op deze  pagina geplaatst. Neem in verband hiermee contact op met de internetkrant via agenda@dongenhomespot.nl

aan publicatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend


DE VOORSTELLINGEN EN EVENEMENTEN AANGEKONDIGD OP DEZE PAGINA

ZIJN SOMS ONDERHEVIG AAN MAATREGELEN IN VERBAND MET DE CORONACRISIS

VOLG DAAROM ALTIJD DE AANWIJZINGEN VAN DE BETREFFENDE ORGANISATIEHOBBY EN ROMMELMARKT GEZELLIGHEIDSKOOR DONGENS LEVENSLIED.


Op

zondag 7 november 

organiseert Dongens Levenslied een hobby en rommelmarkt in 

Zalencentrum  de Viersprong Kanaalstraat 10 Dongen.

De markt begint om  10.00 uur tot  16.00 uur.De entree bedraagt €1,50 kinderen tot 12 jaar gratis entree

free one.come. premium

Tafels zijn te huur voor € 15  per tafel van +- 240 cm.Heeft u interesse neem contact op per e mail   horstenrene@gmail.com 

Botanische reis door Lesotho, een “Kingdom in the Sky”


Dinsdagavond 19 oktober 2021 geeft Harry Jans namens Groei & Bloei De Langstraat een lezing over “Lesotho, een koninkrijk in the sky”. De locatie is opnieuw bij het vertrouwde ontmoetingscentrum De Haven, Leefdaelhof 11, 5141JX in Waalwijk. De lezing begint om 20.00 uur. Vooraf reserveren is niet nodig. Coronacheck is verplicht, en wordt uitgevoerd, om in de zaal geen rekening te hoeven houden met afstand tijdens de lezing, pauzes en toiletbezoek. Kosten €3,-- p.p.; voor leden van Groei & Bloei is de lezing gratis bij te wonen.

Lesotho is een land in Afrika dat geheel wordt omsloten door Zuid-Afrika. Bij het verwerven van de onafhankelijkheid op 4 oktober 1966 kreeg het toenmalige Basutoland de naam Koninkrijk Lesotho. Omdat het op een hoog plateau ligt, omgeven door bergen, wordt het ook wel “Kingdom in the Sky”  genoemd.

De lezing begint rondom Witsieshoek, dat nog net in Zuid Afrika ligt. Daarna steken we de grens van Lesotho over en zullen dit land geheel doorkruisen. De tijd lijkt hier echt te hebben stil gestaan. Veel mensen wonen hier nog in kleine ronde lemen hutten met daken van stro. Tijdens de reis gaan we op zoek naar de bijzondere (berg)flora, waarvan diverse soorten alleen hier voorkomen. Een bekende Aloë bij succulenten liefhebbers is de Aloë polyphylla die grote, spiraal vormige rozetten vormt en het symbool van Lesotho is. Maar ook meer bekende soorten als de wilde gladiool, vuurpijl, Agapanthus en Protea komen hier voor. Natuurlijk zullen daarnaast veel onbekende planten de revue passeren. Voor deze reis gaan we echt van de gebaande wegen af. Zo hebben wij maar liefst 1.000 km over slechte onverharde wegen gereden. Een waar avontuur.

Laat Harry Jans u door dit mooie gebied leiden en met zijn gezellige verteltrant en kennis komt het helemaal goed.

We zien u graag op deze lezing dinsdagavond 19 oktober 2021. De lezing is om 20.00 uur in Ontmoetingscentrum De Haven aan de Leefdaelhof 11, in Waalwijk-Centrum. Meer info is beschikbaar op de website van groei en bloei de Langstraat, www.delangstraat.groei.nl. Foto's aangeleverd door Groei en Bloei

Zlata Muzika concert met “De Wiellander Muzikanten ” uit Elshout
Op zondag 24 oktober 2021 verzorgt “De Wiellander Muzikanten” uit Elshout een optreden in De Cammeleur, Hoge Ham 126, Dongen. Het concert begint om 14.30 uur en de toegangsprijs is vijf euro.

“De Wiellander Muzikanten”
De Wiellander Muzikanten is een blaaskapel die ruim 35 jaar actief is. Het is een orkest uit Elshout dat onder leiding van Henri Coppens egerländermuziek speelt. Muziek die in de tweede helft van de vorige eeuw door de Original Egerlander Musikanten van Ernst Mosch mateloos populair is geworden. De Wiellander Muzikanten bestaat uit ruim 20 muzikanten en een zangduo. Met name de laatste jaren heeft het orkest flinke stappen voorwaarts gezet om de egerländermuziek op een goede manier te vertolken.

Promotieteam Tsjechische Volksmuziek Dongen
Het optreden is een initiatief van het Promotieteam Tsjechische Volksmuziek Dongen in samenwerking met het blaasmuziekprogramma “Zlata Muzika”. Gezamenlijk zorgen zij voor een podium voor orkesten die de Tsjechische volksmuziek spelen. Blaasmuziekprogramma “Zlata Muzika” promoot Tsjechische volksmuziek door podcastuitzendingen op het internet. Het programma is te vinden op www.zlata-muzika.nl.