Dongense agenda


Dongens Nieuws.

Elke dag.

Actualiteiten voor en over Dongen,

s Gravenmoer ,

Klein-Dongen en Dongen-Vaart

De internetkrant  van Dongen  is er voor alle Dongenaren
DONGENSE ACTUELE AGENDA


Deze DONGENSE AGENDA is samengesteld uit ingezonden mededelingen  van verenigingen  en instellingen uit Dongen en de regio.Ook uw activiteiten worden  op deze  pagina geplaatst.Neem vandaag  nog contact op met de internetkrant via agenda@dongenhomespot.nl

aan publicatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend

VOLCKAERT TV 


Elke week vindt de bewoner van de Volckaert en van de woningen aan het  Dongepark op deze plaats het programma van de Volckaert Televisie

De TV uitzendingen op de Volckaert zijn gevuld  met nieuws over de Volckaert, Dongen en regio met entertainment.  De  programma's worden nu op het Volckaert kanaal 24 uur uitgezonden.


OP TERMIJN

TOELICHTINGEN

MEER INFO

Extra kaarten voor Dongens Bierfest 2019, hèt grootste Oktoberfeest van Dongen
In De Cammeleur vindt op zaterdagavond 19 oktober de tweede editie van het grootste Bayerische feest van Dongen plaats: het Dongens Bierfest. Lederhosen, Dirndls, Bierpullen, Bretzl und Bratwurst dat zijn de sfeervolle ingrediënten voor een unieke beleving. Jawohl! Muzikaal een topprogramma met hoofdact Feestband Woenderbaar die zorgt dat het dak er helemaal af gaat. In het voorprogramma Blaaskapel Morava uit Tilburg. Vanzelfsprekend ook weer een heerlijke catering welke volledig in het thema past. Meer informatie kunt u vinden op de website van  Dongens Bierfest (www.dongensbierfest.nl). De online kaartverkoop is inmiddels gestart via www.decammeleur.nl. en de eerder genoemde website.
Dongens Bierfest, es wird wieder ein großartiges Fest

HIER VERDER LEZEN


NIET ZOMAAR EEN CAFÉ
Het kroegleven in Dongen
Van zondag 23 juni

t/m 29 september


Zondag 23 juni is de nieuwe wisseltentoonstelling ’NIET ZOMAAR EEN CAFÉ, het kroegleven in Dongen’ geopend. Het was, zoals bij het onderwerp past, een gezellige bijeenkomst met veel verhalen.

Dongen stond bekend om de vele cafés. Het sociale leven speelde zich dan ook vooral af in de kroeg. In cafés vierde men carnaval, er werd gedanst en genoot men van muziekoptredens. Veel verenigingen vonden hun onderkomen in een café. Darten, kaarten,  biljarten waren en zijn nog steeds geliefde cafésporten. Uiteraard werd er ook een biertje gedronken en gefeest.

Dit Dongense kroegleven kunt u beleven in de wisseltentoonstelling ‘Niet zomaar een café’. Te zien van 23 juni 2019 tot en met 29 september 2019. De tentoonstelling is gratis te bezoeken.
Foto : Gezellige drukte tijdens de opening van de tentoonstelling. Foto: Ellie Oerlemans


Creatief met bloemen de winter door

De zon staat al wat lager en in de avond wordt het al vroeg donker. Het is tijd om de gezelligheid binnen te halen. Groei en bloei de Langstraat biedt dit najaar en komend voorjaar cursussen bloemschikken aan. Maak zelf een leuk bloemstuk om heerlijk van te genieten. De lessen worden gegeven door Yvonne Zwinkels en Leo van Hoven bij buurtcentrum Bloemenoord, Bloemenoordplein 3 te Waalwijk. Er worden twee verschillende cursussen aangeboden.

Groep creatief
Wil je eens kennis maken met het schikken van bloemen en/of het maken van een basis om bloemwerk in te maken. Ben je al wat meer gevorderd of meer zelfbewust in het omgaan met bloemwerk is deze cursus een aanrader. Yvonne Zwinkels geeft deze lessen op donderdagavond 19-09, 10-10, 7-11, 28-11, 19-12 en in 2020 op 16-01, 6-02, 27-02, 19-03, 9-04 en 7-05. Zij geeft ruim van tevoren de te maken opdracht door waarbij je tips krijgt over welke bloemen en groen het beste geschikt zijn om mee te nemen. Je brengt deze benodigde bloemen en groenmaterialen voor die avonden zelf mee.

Groep Bijzonder
Leo van Hoven geeft deze lessen op woensdagavond 18-09, 9-10, 30-10, 20-11, 11-12 en in 2020 op 5-02, 26-02, 8-03, 8-04, 6-05 en 27-05.
Bij deze cursus komen moeilijkere technieken en nieuwe trends aan bod die echt een uitdaging vormen. Een leerzame cursus voor de vergevorderde bloemschikker. Ook hier krijg je tijdig vooraf de opdracht door en tips voor de meest geschikte materialen, die je zelf meeneemt.De cursustijd is steeds van 20.00 tot 22.00 uur. Steekschuim en binddraad is op alle lessen voldoende voorradig. De bloemschikgroepen bestaan uit 12 tot 15 personen. De cursus kan doorgang vinden bij voldoende deelname. Aanmelden en/of informatie vragen is mogelijk bij Yvonne Zwinkels per e-mail ymzwinkels@gmail.com of telefonisch 0416-695140.
Ongeveer 1 week voor aanvang van de cursus krijgt u bericht met alle gegevens over de cursus en de benodigdheden voor de eerste les.
Wacht niet te lang en schrijf u op tijd in voor één van deze cursussen. Op www.delangstraat.groei.nl vind je foto’s van diverse werkstukken, gemaakt door eerdere cursisten.

AUGUSTUS 2019  

Sean Webster Band in Dongen.

Blues Promotion Dongen gaan hun 33ste seizoen beginnen met de uit Engeland afkomstige zanger/guitarist Sean Webster met zijn band.

Sean Webster is inmiddels geen onbekende naam meer in de Nederlandse blues-scene, de Brit is al vaak hier in de lage landen geweest en is nog steeds een graag geziene bluesartiest. Sean Webster is een insprirerende gitarist en zanger met een grote reputatie in de Britse blues en bluesrock scene. In 2004 bracht Sean Webster zijn eerste album uit 鼎oming Long Time・. Het album werd vooral in Engeland goed onthaald en opende deuren voor een platencontract. Vooral het fijne gitaarwerk van Sean, dat een combinatie is van vele invloedrijke gitaristen werd bejubbeld. Het Britse bluesmagazine beschreef dit album als een echte parel. Nog een andere troef is het sexy, laag en rijk stemgeluid van Sean Webster. Het begon allemaal toen hij als 14 jarig jongetje in aanraking kwam met gitaarmuziek door een vriendje van school. Sean werd onmiddelijk gegrepen door het instrument en hij begon zoveel mogelijk te investeren in zijn gitaar, door te luisteren naar bluesgiganten als 奏he Kings (Freddy, B.B. Albert) Gary Moore, Mark Knopfler EN de uiteindelijke reden om zijn gitaarlessen serieuzer te nemen Eric Clapton. Muziek werd vanaf dat moment voor Sean zijn belangrijkste focus in zijn leven. Na een jaar of vijf had hij uiteindelijk zijn Sean Webster Band. Zijn opmerkelijk talent resulteerde in veel optredens in Engeland, de V.S. en op het vasteland hier. Ook deed hij live sessies voor BBC radio 2.
Sean Webster bracht ondertussen vijf albums uit en 鳬n EP. Onlangs kwam zijn zesde album uit 鏑eave Your Heart at The Door・ Ook op dit veelzijdige album komt Sean Webster weer helemaal uit de verf, het klinkt misschien wel clich・maar op dit album heeft Sean letterlijk iets voor iedereen, het bevat zowel meanstream nummers, blues, ballads en hevig rockende songs. Ook de vakpers schreef lierende recensies over dit album. Maar vooral live is Sean Webster ook een sensatie en maakt hij alle superlatieven die over hem zijn uitgestort helemaal waar. De dynamiek van zijn optredens is uniek van subtiel vingerwerk naar een scheurende gitaar, altijd met veel gevoel en virtuositeit.

Zondag 25 augustus a.s. Zaal open 16.00 Aanvang 16.30. Entree 15 euro.
Café-Zaal De Gouden Leeuw st.Josephstraat 107 Dongen.

http://www.seanwebster.com/

SEPTEMBER 2019

Zondag 1 september 2019 van 13.00-16.00 uur

Open Dag van After All Vakopleidingen

Bloemschikken.Heel veel persoonlijke informatie over onze cursussen en vakopleidingen bloemschikken. Kleinschalige demonstraties bloemschikken, u ziet alles van dichtbij!Extra: demonstratie online Bloemschikken.Toegang GRATIS, parkeren GRATIS Adres: St. Barbaraweg 1, 6024 AR Budel-Dorplein (bij Weert). Informatie 0495 - 769 000 of op
www.afterall.nl

Greenbook is vooral een feelgoodfilm


Maandag 2 september vertoont Cinemaclub Dongen de film “Greenbook” in het theater De Volckaert.

The Negro Motorist Green Book, zo heette de reisgids die tussen 1936 en 1966 jaarlijks werd uitgegeven door Victor Hugo Green, een zwarte postbode uit New York. Het boekje stond vol adressen van hotels, tankstations en uitgaansgelegenheden in de VS  waar Afro-Amerikanen welkom waren. In de film  Greenbook, gebaseerd op ware gebeurtenissen, heeft de beroemde zwarte pianist Don Shirley (Mahershala Ali) uit New York de gids hard  nodig: hij heeft een tournee van twee maanden gepland door de zuidelijke staten, waar anno 1962 nog strenge segregatiewetten gelden. In de meeste zalen waar hij zal optreden, worden niet eens zwarte toeschouwers toegelaten. Om problemen onderweg te vermijden, huurt hij een voormalige uitsmijter in als chauffeur en lijfwacht. Deze Tony Vallelonga (Viggo Mortensen)), beter bekend als Tony Lip, is van Italiaanse komaf, onopgeleid, onbehouwen, die glazen weggooit omdat Afro-Amerikanen eruit gedronken hebben. In alles de ultieme tegenpool van verfijnde intellectueel Don Shirley.
Greenbook is een verhaal over racisme dat met een lach en een traan en een hartverwarmende finale op een beproefde wijze is verfilmd. Hollywood is gek op dit soort verhalen, wat wel blijkt uit het feit dat de film met de Oscar voor de beste film ging strijken.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs
€ 7,50 en voor leden van de cinemaclub € 5,00.
Volg ons programma: http://www.cinemaclubdongen.nl/

Vrijdag 6 september

inloop-knutselworkshop

voor volwassenen
Aanmelden noodzakelijk
Aanvang 13.30 uur

EEN UNIEK CADEAU voor jezelf . . . of een ander.

Geef je op voor een workshop WERKEN MET LEER.
Samen met anderen zelf een laptoptas, deurstopper of handig bakje maken. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag. De kosten hiervoor zijn €20,= per persoon
Wil je iets langer bezig zijn, dan ben je na 2,5 of 3 uur, trots op je eigen handtas of sloofje. De kosten hiervoor zijn € 30,= per persoon. De consumpties tijdens deze gezellige workshop onder begeleiding zijn voor eigen rekening. Maximaal 8 personen per workshop. De workshop wordt gehouden op vrijdag 6 september om 13.30 uur in Museum De Looierij, Kerkstraat 33, 5101 BD Dongen. Het is noodzakelijk je in te schrijven voor deze knutselworkshop voor volwassen: dit kan via: groepsbezoek@delooierij.nl. M 06 49280254

7 en 8 september 2019:
5e Internationale BBQ wedstrijd+ in Dongen
Op 7 en 8 september 2019 wordt voor de vijfde keer een internationale barbecuewedstrijd (BBQ) georganiseerd in Dongen-Vaart. Er wordt dus tevens het eerste lustrum gevierd. De organisatie is in handen van Boerderijvlees “de Vaartse Hoeve” en sportcafé ’t Vaartje. De wedstrijd is goedgekeurd door de Kansas City Barbecue Society (KCBS). De teams bereiden 4 vlees categorieën om zich te kwalificeren voor het kampioenschap: Kip, Ribben, Pork en Brisket. Daarnaast zij er op zaterdag diverse evenementen waaronder de whole hog wedstrijd(heel varken). Op zaterdag begint het evenement om 12.00 uur en op zondag al om 10.00 uur. Wees er op tijd bij!
Gratis kramen!!!
Wil je ook een kraam om spullen te verkopen of een activiteit/hobby te demonstreren dan kost dit helemaal niets. Het enige wat je hiervoor behoeft te doen is contact opnemen met de organisatie. Het evenement mag zich verheugen op een toenemend aantal toeschouwers, waardoor het ook steeds aantrekkelijker is geworden om dingen aan de man of vrouw te brengen.
Teams
Aan de wedstrijd is ook dit jaar een maximum van 42 teams gebonden. Er doen enkele lokale teams mee, zoals Smocking Suckers, Vlees van Vandaag, Vaartse Hoeve BBQ-team. Daarnaast zijn er teams uit de regio. Verder komen er teams uit het hele land. Ook teams uit het buitenland geven jaarlijks acte de presence. Er is nog slechts één plaats over. Je kunt je dus nog opgeven, maar wees er snel bij want vol is vol.
Waar?
Er wordt voor de wedstrijden een speciaal evenemententerrein ingericht aan de Ruiterbaan in Dongen-Vaart. Voor verdere informatie kan contact opgenomen worden met Astrid en Christiaan Lodewijks (telefoonnummer: 0162-312082).

SEPTEMBER 2019 VERVOLG

Gemangeld in een politiek conflict.


Maandag 9 september vertoont Cinemaclub Dongen de film “The Reports on Sarah and Saleem” in het theater De Volckaert.

Het is een affaire volgens de boekjes. Sarah en Saleem spreken ’s nachts af op een verlaten parkeerplaats. Daar kruipen ze met zijn tweetjes in zijn bestelbusje om seks te hebben – thuis bij hun trouwe echtgenoten reppen ze hooguit wat vaag over werk dat uitliep. Degenen die vallen voor de verlokkingen van verboden seks weten natuurlijk heus wel dat overspel dramatische gevolgen kan hebben. In  The Reports on Sarah and Saleem  zijn de risico’s nog groter. Zij is Joods, hij is Palestijns en ze wonen in Jeruzalem – dat kan natuurlijk niet. En dan beginnen de Israëlische autoriteiten door een combinatie van stomme pech en opeengestapelde leugens ook nog eens te vermoeden dat Saleem Sarah probeerde te verleiden tot spionage – haar echtgenoot heeft een hoge functie in het leger.
Niets in deze wereld is louter persoonlijk, lijkt de boodschap van de Palestijnse regisseur Muayad Alayan, wiens broer Rami Musa Alayan het scenario baseerde op ware gebeurtenissen.  The Reports on Sarah and Saleem  gaat – zoals meer films uit Israël en Palestina  –  over hoe mensen kunnen worden gemangeld door de politieke situatie.


Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs
€ 7,50 en voor leden van de cinemaclub € 5,00.
Volg ons programma: http://www.cinemaclubdongen.nl/

Protestante gemeente Dongen en Rijen
Protestante kerk

bestaat 375 jaar


Dit jaar bestaat de protestante gemeente in Dongen maar liefst 375 jaar. Alle reden om een feestje te vieren in de kerk aan de Kerkstraat .Twee bijeenkomsten staan op de agenda .De bijeenkomst op 14 september valt samen met Open Monumentendag, dat als thema ‘Plekken van plezier’ heeft. Dus is de kerk al om 13.30 uur open voor bezichtiging en kan iedereen vanaf 14.30 uur plezier beleven aan de feestelijke en interessante lezing van prof. dr. James Kennedy over verleden en toekomst van de protestantse kerk. Hij is onder andere hoogleraar geschiedenis en bekend als columnist in dagblad Trouw. Verder treedt het Dongens Mannenkoor op en is er kunst te bewonderen die gemaakt is door kinderen/jongeren in AZC-Gilze, onder leiding van Stichting de Vrolijkheid. Ook na afloop is er volop gelegenheid elkaar te ontmoeten en de kerk/ruïne te bekijken. Deze zijn tot 17.30 uur open. Op 22 september om 15.00 uur is er een feestelijke kerkdienst, waar onder andere oud-predikanten voor uitgenodigd zijn, gastpredikanten en vertegenwoordigers van gemeenten uit de omgeving. Hierna bent u welkom bij de receptie! Wikipedia schrift onder ander : “Het eerste gotische kerkje werd gebouwd in de 14e eeuw. Het mat 8 bij 15 meter. In de 15e eeuw werd op dezelfde plaats een grotere kerk gebouwd Men bouwde eerst het priesterkoor en de twee transepten. Eind 15e eeuw werd de 42 meter hoge toren gebouwd en pas daarna werd de ruimte tussen transept en toren opgevuld met het schip. Aldus ontstond een veel grotere kerk, die 17 bij 51 meter mat.” Dongenaren die meer willen weten over de geschiedenis van de kerk komen zeker luisteren naar professie dr.James Kennedy op 14 september.

Lady Gaga en Bradley Cooper sprankelen


Woensdag 18 september vertoont Cinemaclub Dongen de film


“A star is born” in het theater De Volckaert.


Wie Lady Gaga eens zonder make-up wil zien heeft nu de kans. Zonder de make-up en met normaal haar oogt ze als een vreemde. Een totaal nieuw gezicht als onzekere serveerster met zangambities. Maar als Amy eenmaal het podium bestijgt zien we het volle castingwonder van de film A star is born.

De remake van het origineel uit 1937 wordt geregisseerd door acteur en tegenspeler van Lady Gaga, Bradley Cooper. Hij hanteert een rauwe, documentaire-achtige stijl waarin authenticiteit vooropstaat. Zo spelen hij en Lady Gaga hun zelfgeschreven liedjes live op echte festivals. Dit resulteert in een wervelende en muzikaal fijngevoelige film.

Cooper speelt de oudere aan alcoholverslaafde countryster Jackson Maine die worstelt met demonen uit zijn verleden. Als hij op een avond de onbekende zangeres Ally ziet optreden valt hij als een blok voor haar. Ze heeft haar droom om carrière te maken eigenlijk al opgegeven. Maar Jack is betoverd door haar ongepolijste talent en moedigt haar aan haar plek in de spotlights te veroveren. Wanneer dat lukt en ze hem zelfs overvleugelt, begint hun liefdesrelatie scheurtjes te vertonen.

De muziek in deze film heeft veel waardering gekregen. Zo werd het nummer 'Shallow' een wereldhit. Daarnaast heeft de film de prijs van 'beste muziek' in de wacht gesleept bij de British Academy Film Awards. De wisselwerking tussen de uitstekende muziek en acteerwerk slepen de kijker mee en zorgen ervoor dat de 135 minuten durende rockballade in een flits aan je voorbijtrekt.


Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs

€ 7,50 en voor leden van de cinemaclub € 5,00.

Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

Alzheimer zet verhouding vader-zoon onder druk.

Maandag 23 september vertoont Cinemaclub Dongen


“Broken Memories”

in het theater De Volckaert.

Op 21 september 2019 is het Wereld Alzheimer dag. In het verlengde daarvan draait Cinemaclub Dongen de film 'Broken Memories'. De film vertelt een schitterend verhaal over de verhouding tussen zoon Levi (Ivan Sergei) en vader Jasper (Rance Howard), die lijdt aan de ziekte Alzheimer. Vastberaden om de waardigheid en zelfstandigheid van zijn vader te beschermen, komt Levi terug naar huis om zijn vader te verzorgen. De problemen uit het verleden met zijn vader laat Levi voor wat ze zijn. Bij het zorgen voor Jasper en het runnen van de familieboerderij krijgt Levi bijzonder weinig steun van zijn zus Sara (Cerina Vincent). Het wordt hem allemaal te veel en hij besluit om hulp te zoeken. De keuze valt op de mooie mysterieuze Maggie (Kelly Greyson). Zij moet met haar warmte en geduld zorgen voor de wederopbouw tussen vader en zoon en het onderhoud van de familieboerderij. Uiteindelijk verandert alles, als het turbulente verleden van Maggie duidelijk wordt…
Producent Kassi Crews beoogt met deze film een realistisch beeld te geven van hoe het is om samen te wonen met een naaste die Alzheimer heeft. Zelf zegt ze daarover: "Er zijn miljoenen mensen op deze wereld met Alzheimer. Broken memories is een liefdesbrief gericht aan alle hulpverleners die mensen met Alzheimer helpen." En dat is haar geweldig gelukt gezien de vele hartverscheurende momenten die de kijker niet onberoerd zullen laten.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs
€ 7,50 en voor leden van de cinemaclub € 5,00.
Volg ons programma: http://www.cinemaclubdongen.nl/