Dongense agenda


Dongens Nieuws.

Elke dag.

Actualiteiten voor en over Dongen,

s Gravenmoer ,

Klein-Dongen en Dongen-Vaart

De internetkrant  van Dongen  is er voor alle Dongenaren
DONGENSE ACTUELE AGENDA


Deze DONGENSE AGENDA is samengesteld uit ingezonden mededelingen  van verenigingen  en instellingen uit Dongen en de regio.Ook uw activiteiten worden  op deze  pagina geplaatst.Neem vandaag  nog contact op met de internetkrant via agenda@dongenhomespot.nl

aan publicatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend

VOLCKAERT TV 


Elke week vindt de bewoner van de Volckaert en van de woningen aan het  Dongepark op deze plaats het programma van de Volckaert Televisie

De TV uitzendingen op de Volckaert zijn gevuld  met nieuws over de Volckaert, Dongen en regio met entertainment.  De  programma's worden nu op het Volckaert kanaal 24 uur uitgezonden.


OP TERMIJN

TOELICHTINGEN

MEER INFO

‘Scherp met pen en potlood’– overzichtsten-toonstelling stripjournalist Jules Calis in Museum

DE LOOIERIJ in Dongen’

DONGEN – Van 9 maart t/m 19 mei 2019 toont Museum DE LOOIERIJ in Dongen een unieke overzichtstentoonstelling van het werk van illustrator, striptekenaar en grafisch journalist Jules Calis, met veel aandacht voor persoonlijke verhalen uit actuele en fictieve crisisgebieden, van Kaboel tot Tilburg.

Calis (Nijmegen, 1985) studeerde in 2012 af als Autonoom Beeldend Kunstenaar aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Tijdens zijn studie verdiepte hij zich in het werk van o.a. Amerikaans stripjournalist Joe Sacco en de mogelijkheden van strips als journalistiek medium. Zijn interesse in wat oorlog met een samenleving kan doen inspireerden hem tijdens zijn studie tot het maken van een blog waarop hij zijn woonplaats Tilburg verbeelde als belegerde stad. Na zijn afstuderen reisde Calis naar Afghanistan, waar hij een journalistieke strip maakte over een muziekfestival dat door De Volkskrant werd gepubliceerd. In samenwerking met schrijvend journalist David Oranje maakte Calis vervolgens beeldreportages voor o.a. Vrij Nederland, De Correspondent en Vice over crisisgebieden in Israël en de Westelijke Jordaanoever, Mali, Bosnië en – dichterbij huis – over vluchtelingenkamp Duinkerke. Met behulp van fotograaf en uitgever Jan Stads (Pix4Profs) publiceerde Calis in 2015 zijn graphic novel ‘Van Brabant naar Afghanistan en terug’, over militairen en veteranen uit Dongen en ‘Gevlucht’, een longread over een in Tilburg woonachtige vluchteling uit Syrië dat werd gepubliceerd in het Brabants Dagblad  en BN DeStem.
De openingstijden van Museum De LOOIERIJ zijn: Woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

 Persfoto: Jules Calis legt de laatste hand aan een grote illustratie op doek, over de missie in Mali in zijn studio in Tilburg.

APRIL 2019 


Call Me by Your Name
Datum: 24-04-2019
Aanvang: 20:00
Speelduur: 130 minuten
Locatie: Centrum De Volckaert
Taal: Français, English, Italiano
Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Grof taalgebruik Seks
De gevoelige en gecultiveerde Elio is enig kind van de Amerikaanse-Italiaanse-Franse Perlman familie. Hij kijkt uit naar weer een luie zomer in de villa van zijn ouders op het prachtige en rustige Italiaanse platteland. Dan arriveert Oliver, een academicus die zijn vader komt helpen met een onderzoek. Er ontstaat een plotselinge en heftige romance tussen de adolescente jongen en de zomergast aan de Italiaanse Rivièra.

Genre: Romantiek, Drama
Regiseur: Luca Guadagnino
Acteurs: Timothée Chalamet, Armie Hammer, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel, Victoire Du Bois.
Opgenomen in: United States of America, Brazil, France, Italy
Debuut: 01-09-2017


Jubileum wielerronde op koningsdag
Jazeker de 50e………. de vijftigste !!!!!!
Ben jij erbij ??????????
Wie heeft er in zijn jeugd niet aan de wielerronde meegedaan? Wat zou het leuk zijn als jij nu ook meedoet !!!Doe je mee? Met een bakfiets, bakkersfiets, tandem, electrische fiets, eenwieler, driewieler, loopfiets enz…….Het Jeugdcentrum en de Oranje Stichting nodigen alle vroegere deelnemers en alle andere geïnteresseerden uit voor onze jubileum ronde.De jubileum ronde bestaat uit twee rondes over de bruggen bij de Meester Jansenweg en de Wildzangweg. Geen competitie, alleen genieten. Met speciale voorrijders!! Noteer in je agenda en moedig elkaar aan om mee te doen aan deze unieke jubileum editie !!!!Pak je fiets en kom op 27 april om 11 uur naar de start!!!


ZIE OOK H I E R 

Koningsdag 2019
Programma Oranjevereniging

’s Gravenmoer

07.00 uur Herauten te paard roepen de bevolking op tot deelname aan de feestelijkheden. Met medewerking van De Oranjeruiters.

08.30 uur Muzikale opwachting door Fanfare Euterpe op het Dorpsplein aan de Hoofdstraat en de slagwerkgroep van ‘Crescendo’ gaat de kinderen ophalen bij het Plein 700.

08.30 uur Kinderoptocht: Alle kinderen, en uiteraard ouders en andere belangstellenden, worden vanaf het “Plein 700” opgehaald door de slagwerkgroep van ‘Crescendo’. Zij gaan, begeleid met muziek via een korte route door het dorp, naar het Dorpsplein. Voor en tijdens de optocht zal de jury de versieringen van de kinderen beoordelen.


08.45 uur Start kinderoptocht naar het Dorpsplein.


09.00 uur Aubade deze vindt plaats op het plein bij het voormalig gemeentehuis. De aubade wordt afgenomen door burgemeester M. C. Starmans-Gelijns. Openingssignaal door twee leden van “Fanfare Euterpe”. Er volgt een aubade met medewerking van de kinderen, de ’s Gravenmoerse bevolking, “Fanfare Euterpe” en de slagwerkgroep van ‘Crescendo’, Welkomstwoord door de voorzitter van de Oranjevereniging ’s Gravenmoer. Toespraak door burgemeester M. C. Starmans-Gelijns en de prijsuitreiking van het “leukst uitziende kind met de mooist versierde fiets, step, driewieler of wagen”. Om het zangvolume te verhogen worden voor u de oranjebitters en de oranjelimonade weer passend uitgeserveerd. Na de Aubade is de ontvangst van gedecoreerden en gasten in de grote zaal van
De Geubel.


10.00 uur Kinderspelen deze vinden plaats op het plein achter De Geubel met als thema:
‘Op een onbewoond eiland’.
Vorig jaar heeft iedereen al zijn of haar beroepen kunnen uitproberen tijdens 120 jaar beroepen. Het maakt niet uit wat je later wil worden, want dit jaar gaan we naar een heus onbewoond eiland! En het is niet zomaar een eiland, het is een eiland met lekker weer, zon, zee, strand en heel veel palmbomen. Op de verjaardag van Koning Willem Alexander gaan we dit onbewoond eiland verkennen. Op het plein achter De Geubel in ’s Gravenmoer zijn verschillende spelletjes te vinden die je het gevoel geven dat je op een echt onbewoond eiland bent. Kom langs tijdens de kinderspelen en ga mee op verkenning.

Dit jaar kun je op het eiland weer hoge hindernissen overwinnen op de survivalbaan. De hele kleintjes kunnen tussen de palmbomen rondspringen zo veel als ze willen. Ga op overlevingsjacht en probeer een dier te raken met de kuisboog. Ook kun je dit jaar weer een heerlijk broodje bakken. Er staan bovendien genoeg bomen met overheerlijke vruchten die nog geplukt kunnen worden. Sjouwen maar met die Ananassen!

Uiteraard is er tijd voor ontspanning op het onbewoond eiland. Kom lekker hangen aan de hangmat en ontspan in het zonnetje met je cocktail. Voor je ouders is er een koffiekraam en een terras. Je kunt snorkelend op zoek naar de mooie vissen in de open zee of laat je daarna heel mooi schminken. Ga je mee schelpen zoeken op het strand? En als we dan toch op het strand zijn kunnen we met de strandballen schieten.

Maar pas op voor vallende kokosnoten op het eiland! Weet jij ze allemaal te vangen? En alsof dat niet genoeg is, zijn er ook nog krokodillen te vinden. Een onbewoond eiland zonder schat is natuurlijk geen echt onbewoond eiland. Zoek jij mee naar de schat? Ontcijfer de schatkaart die in spiegelbeeld is. Als je de juiste plek weet te vinden kun je grabbelen naar je eigen schat.

Kom dus allemaal zaterdag 27 april naar het plein achter dorpshuis De Geubel. En als je dat leuk vindt, mag je verkleed komen.

Tot ziens op het onbewoond eiland!


13.30 -15.00 uur Vrijmarkt voor de jeugd t/m 12 jaar op het plein voor De Geubel.
Ook dit jaar wordt weer de vrijmarkt voor de jeugd  gehouden op het plein voor Dorpshuis de Geubel.
Kinderen t/m 12 jaar kunnen op de traditionele Vrijmarkt allerlei spulletjes verkopen. Dit kan van alles zijn: speelgoed, boeken, spelletjes en dergelijke die je niet meer gebruikt.
I.v.m. de veiligheid is opbouw van de vrijmarkt pas mogelijk vanaf 13.30 uur.
Let op: de verkoop op de vrijmarkt is bedoeld voor kinderen t/m 12 jaar.We wensen de kinderen goede zaken toe.Voor de kopers hopen we dat ze met goed gevulde  tassen naar huis toe gaan!


16.00 -20.00 uur De barbecue hier kan weer genieten van diverse heerlijkheden zoals broodjes
hamburger, saté en de heerlijke beenhammetjes.
De barbecue op Koningsdag vindt plaats op het plein voor De Geubel. Onder het genot van een hapje en een drankje is dit de jaarlijkse gelegenheid om elkaar te ontmoeten.


16.00 -21.00 uur Muziek door de River Town Band.Op je bruiloft, het bedrijfsfeest, in het café of de feesttent. Een zevenkoppige band die garant staat voor de perfecte mix. Van de evergreens tot de hits van nu en alles wat er tussenin zit.
Afwisselend, muzikaal en altijd herkenbaar. Pop, rock, country, nederpop, rock 'n roll, disco, het levenslied...alle genres komen voorbij.
Met de jarenlange ervaring weten zij als muzikanten van ieder liedje iets moois te maken. Dikwijls met meerstemmige zang en met de nodige afwisseling.
Muziek van ooit tot nu, hier en daar met een tik, soms met een verrassing maar altijd met een knipoog. Positivisme en jolijt, dat is wat de band wil meegeven. Met de River Town Band wordt iedere gelegenheid een muzikaal feest.


Zondag 28 april Broederpadwandeling o.l.v. een gids
Vertrek 13.00 uur vanaf Europaplein
Deelname € 2,= per persoon

Een mooie historische wandelroute door het oudste gedeelte van Dongen langs plaatsen waar de broeders behorend tot de congregatie van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, sinds 1892 hebben gewoond en gewerkt. De route is een eerbetoon aan de broeders en een bron van informatie over het veelbewogen leven van de broeders in Dongen. Meer dan een eeuw lang hebben kloosterlingen in Dongen gebouwd aan een betere samenleving met goed onderwijs, met zorg voor de zwakke en zieke medemens en met passie voor een rijk cultureel en sportief verenigingsleven. In de route is ook een bezichtiging opgenomen van het wandkleed van Broeder Amator wat sinds eind 2017 in de Oude Kerk hangt. U bent van harte welkom. Er is geen vooraanmelding nodig. De route is ongeveer vier kilometer en start om 13.00 uur op het Europaplein bij het startbord van de Broederpadwandeling.


ADRIFT

Datum: 29-04-2019
Aanvang: 20:00
Speelduur: 96 minuten
Locatie: Centrum De Volckaert
Taal: English
Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld
Tami Oldham en haar vriend Richard Sharp zijn zeilers die over de oceaan trekken. Hun vakantie wordt verstoord wanneer ze in een rampzalige orkaan terechtkomen. In de nasleep van de storm vindt Tami Richard zwaargewond terug, hun boot vernield. Zonder hoop op enige hulp moet Tami de kracht vinden om zowel zichzelf als de enige man van wie ze ooit heeft gehouden te redden. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Genre: Thriller, Romantiek, Avontuur
Regiseur: Baltasar Kormákur
Acteurs: Shailene Woodley, Sam Claflin, Jeffrey Thomas, Elizabeth Hawthorne, Grace Palmer, Tami Ashcraft.
Opgenomen in: Hong Kong, Iceland, United States of America
Debuut: 31-05-2018


MEI 2019 


Woensdag 1 mei knutselworkshop
voor kinderen vanaf 5 jaar.
13.30 uur tot 16.00 uur
Deelname € 2,-

Tijdens de meivakantie is in DE LOOIERIJ op woensdagmiddag 1 mei een knutselworkshop voor kinderen onder begeleiding vanaf 5 jaar. Vanaf 13.30 uur tot 16.00 uur kun je het museum binnenlopen en deelnemen aan de workshop. Er staan twee enthousiaste vrijwilligsters klaar om te assisteren bij het maken van een leren armbandje. Je kunt je armbandje versieren met stukjes leer en kraaltjes. De deelname aan de workshop bedraagt € 2,00. Kom gezellig langs en ga naar huis met een mooi leren armbandje.

Museum de Looierij
Kerkstraat 33
5101 BB DongenProgramma 4 mei herdenking

‘s Gravenmoer
Thema 2019:

‘In vrijheid kiezen’.


Ook dit jaar worden op 4 mei in ‘s Gravenmoer alle burgers en militairen herdacht, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sindshet uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.


19.00 – 19.45 uur De herdenking zal plaatsvinden in de Ned. Hervormde Kerk
Kerkdijk 15 te ’s Gravenmoer.

Medewerking aan deze avond verlenen:
Chr. Muziekvereniging Crescendo.
Slagwerkgroep Crescendo.
Chr. Gemengde zangvereniging Excelsior.
Muzikale bijdrage  door Dhr. R. Timmermans en Dhr. K. Blok.


19.45 uur Stille tocht:
Vanuit de kerk gaan we gezamenlijk naar het monument op de
hoek Hoofdstraat- Molendijk-Wielstraat onder het luiden van de
klok.


19.58 uur Signaal Taptoe Last Post.


20.00 uur Er worden twee minuten stilte in acht genomen.

Toespraak door burgemeester M. C. Starmans-Gelijns.
Kranslegging door:
Gemeente Dongen.
Veteranen.
Dorpsraad van ’s Gravenmoer.
Heemkundekring Des Gravenmoer.
Kinderen uit ’s Gravenmoer leden van ONI. Oranjevereniging ’s Gravenmoer.


Jaarlijkse rommelmarkt fanfare Euterpe
Op zaterdag 18 mei a.s. organiseert fanfare Euterpe haar jaarlijkse rommelmarkt. Deze vindt plaats in en voor dorpshuis De Geubel, gelegen aan de Hoofdstraat 4 te ‘s Gravenmoer.Euterpr gaat de opbrengst van deze rommelmarkt gebruiken voor de aanschaf van nieuwe instrumenten en de opleiding van nieuwe leerlingen.Evenals voorgaande jaar is er geen veiling met opbod meer, daarvoor in de plaats is er een stand met SPECIALS!!Nieuw de rommelmarkt is een heuse tweedehands kledingwinkel met hoogwaardige kleding op een klantvriendelijke manier gepresenteerd. Kom u verwonderen…..Aanvang 9.00 uur Entree sluit om 13.45 uur Entreeprijs: 2 euro per persoon. Kinderen gratis.

24 mei:

Preview theaterseizoen 2019-2020 in De Cammeleur

Zoals elk jaar kunnen theaterliefhebbers ook in 2019 een voorproefje krijgen van het nieuwe theaterseizoen in Dongen tijdens de Preview van het theaterprogramma in De Cammeleur.


De kaartverkoop voor deze spetterende

avond start zaterdag 16 maart om 11.00 uur.


De Preview vindt dit jaar plaats op vrijdagavond 24 mei. Behalve dat bezoekers een voorproefje van de voorstellingen krijgen, ontvangen ze ook een leuke korting op voorstellingen die dan geboekt worden. Natuurlijk is de Preview niet compleet zonder een fantastische host! Dit jaar zal niemand minder dan Marlon Kicken de aftrap van het nieuwe theaterseizoen presenteren. Deze hilarische Brabander is bekend om zijn zelfspot, improvisatietalent en relaxte & originele cabaretstijl en staat garant voor een avondje genieten. Samen met de andere artiesten gaat dat zeker lukken! Tickets zijn te bestellen via de website van De Cammeleur, www.decammeleur.nl


foto : van de host van de Preview, Marlon Kicken