DONGEN 75 JAAR VRIJ

 

Dongens Nieuws.

Elke dag. Actualiteiten

voor en over Dongen,

s Gravenmoer ,

Klein-Dongen en Dongen-Vaart .

De internetkrant  van Dongen 

is er voor alle Dongenaren

 

Ideëel|snel|objectief

75 jaar vrijheid Dongen

DONGEN VIERT !

Dit najaar vieren Dongen, ’s Gravenmoer en Klein Dongen-Vaart 75 jaar vrijheid. Het bevrijdingsjaar krijgt een prachtige invulling met als hoogtepunt het bevrijdingsweekend van vrijdag 1 tot en met zondag 3 november. Maar om het weekend zijn er ook tal van activiteiten. 

Woensdag 23 oktober

Op woensdag 23 oktober houdt publicist Jack Didden een lezing in dorpshuis de Geubel aan de Hoofdstraat in 's Gravenmoer. Voor de pauze zal hij ingaan op de cruciale rol van een geïmproviseerde Duitse strijdgroep, de Kampfgruppe Chill, en de grote invloed van deze groep op het verloop van de gebeurtenissen na de bevrijding van Antwerpen op 4 september 1944 tot het stabiliseren van het front begin november 1944. Na de pauze behandelt hij de bevrijding van ‘s Gravenmoer en omgeving. Er is die avond ook gelegenheid om zijn laatste twee boeken te kopen, ‘Autumn Gale, Kampfgruppe Chill and schwere Heeres Panzerjäger-Abteilung 559’ (€ 85 ) en ‘Kampfgruppe Walther and Panzerbrigade 107’ (€ 55) en die te laten signeren. De lezing begint om 20.00 uur. Voor leden van de heemkundekring is de toegang gratis. Niet-leden betalen € 3,50 entree.(Foto: Omroep Brabant )

Vrijdag 25 oktober

Op vrijdag 25 oktober om 20.00 uur wordt de tentoonstelling over 75 jaar bevrijding geopend in Museum De Looierij, Kerkstraat 33 in Dongen. Met als titel: Tussen Vrees en Vreugde. Een Bewogen Bevrijding. De tentoonstelling loopt tot 7 juni 2020 en is gratis te bezoeken.

Maandag 28 oktober

Er wordt een nieuw straatnaambord onthuld in de Cousinsstraat ter nagedachtenis aan Luitenant Cousins, die een belangrijke rol speelde bij de bevrijding van Dongen.

Dinsdag 29 en woensdag 30 oktober en vrijdag 1 november

Toneelvoorstelling
KBO Dongen en Toneelgroep Het Klein Theater Dongen brengen in het kader van het project KBO-Brabant Remembers op 29 en 30 oktober en op 1 november een toneelvoorstelling in De Cammeleur. Het verhaal is geschreven door Dongenaar Jan Verharen. Ticketverkoop heeft plaats op 5 en 6 oktober in De Cammeleur (in eigen beheer via Het Klein Theater). De kaartjes kosten 5 euro.

De bemanning bestond uit:Pilot Officer John Seymour Macleod Clarke (25 jaar), geboren op 23-8-1918 in Collwall. Hij was getrouwd en had twee kinderen.Flying Officer John Williamson Oakley (22 jaar), geboren op 24-4-1922 in Lewisham. Zijn functie in het vliegtuig was bommenrichter.Sergeant Raymond Dennis Gould (22 jaar), geboren op 19-1-1922 in West Bromwich. Zijn functie was boordwerktuigkundige, bij het uitvallen van de piloot kon hij de functie van piloot vervullen.Sergeant Edward Oldroyd (24 jaar), geboren op 30-4-1920 in Dewsbury. Zijn functie was radio-operator en airgunner. Hij was verloofd en zou op 25 mei 1944 gaan trouwen met Margareth.Flight Sergeant Thomas Arthur Colman (23 jaar), geboren op 14-10-1920 in Clapham, South London. Zijn functie was navigator. Getrouwd in Battersea, London op 12-6-1943.Sergeant William Austin Hughes (20 jaar), geboren op 23-2-1924 in Ealing Middlesex. Zijn functie was rugkoepelschutter.Sergeant Reginald Cecil Carvell (20 jaar), geboren op 17-12-1923 in Burton Lattimer. Zijn functie was staartschutter.

Crash op de Hei en het onderzoek daar naar door Mark de Weerd
Op 27 september werd in het kantoor van TROBAS een voorproefje aan de pers voorgesteld wat op 1 november voor alle Dongenaren zichtbaar wordt ; de installatie van een herdenkingsplaquette dicht bij de plaatst waar in Dongen een van de vele Engelse bommenwerpers  werd neergeschoten in de tweede wereldoorlog. In een korte ceremonie van ongeveer een uur wordt dan stilgestaan bij de heldhaftige bemanning, die streed voor onze vrijheid. De ceremonie wordt bijgewoond door diverse (14) familieleden uit Engeland en zelfs iemand uit Australië. Om 14.30 begint de plechtigheid. Dongenaar Mark de Weerd heeft de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar de crash. Hij sprak getuigen,  bepaalde de exacte locatie door met behulp van  een metaaldetector diverse onderdelen van het vliegtuig  terug te vinden. Via allerlei archieven, instanties én het internet lukte het Mark de Weerd zelfs om familieleden van de bemanning in Engeland te traceren, waaronder een zoon en een dochter van de piloot van de Halifax.  De onthulling zal plaatsvinden aan de Gemeentenweg in Dongen Vaart, op ongeveer 250 meter van de crashlocatie en is voor iedereen toegankelijk. Naderhand zullen genodigden zich verplaatsen voor een bijeenkomst in de Hubertuskerk. In de nacht van 24 op 25 mei om ongeveer 1:30 ’s nachts stortte de Halifax LW653 brandend neer op een gebied dat we kennen als de Hei in de gemeente Dongen Vaart. Het is 1944 . Aan boord van de Halifax waren 7 bemanningsleden die allen om het leven kwamen bij deze fatale klap. 2 dagen later werden de lichamen van de bemanningsleden begraven op de begraafplaats aan de Bolkensteeg. Zij liggen daar nog steeds, naast twee andere oorlogsgraven. De LW653, behorende aan het 158e squadron gestationeerd in Lissett, Yorkshire, was op de terugweg van een bombardementsmissie op de stad Aken. Het doel van de missie was het vernietigen van de rangeerterreinen in Aken, te weten Rothe Erde in het oosten van de stad en Aken West. De aanval vond plaats in twee golven van ongeveer 200 bommenwerpers, bestaande uit Halifax, Lancaster en Mosquito bommenwerpers. De gehele weg naar en van het doelwit werden ze zwaar aangevallen door Duits afweergeschut en nachtjagers. Boven Noord-Brabant werden die nacht 9 bommenwerpers neergeschoten. Voor de bemanning van de LW653, die al ongeveer een jaar samenwerkte, was dit hun 10e missie boven vijandelijk gebied. Zij waren toegevoegd aan het 158e squadron op 18 maart 1944.

Foto  en tekstbijdrage:Olga van Vugt-Blaauw / Tekstbijdrage : Bart van Kerkhof ( Dongen.nieuws.nl)
Bevrijding Dongen

Vrijdag 1 november

Op vrijdag 1 november wordt een plaquette onthuld op de locatie van een vliegtuigcrash in Dongen-Vaart. Bij deze crash kwamen 7 bemanningsleden om het leven. De plaquette wordt geplaatst ter nagedachtenis aan hen. Dongenaar Mark de Weerd heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar deze crash en ook enkele familieleden van de piloot opgespoord. Zij zullen de onthulling bijwonen. 

Re-enactmentgroep
Op vrijdag komt er ook een re-enactmentgroep die haar kampement het hele weekend zal opslaan op het Wilhelminaplein. Deze groep speelt het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog na en neemt 15 voertuigen uit die tijd mee.


Jubileumboek
Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid verschijnt een jubileumboek met niet eerder gepubliceerde herinneringen aan de oorlog en de bevrijding. Deze bijzondere uitgave wordt vrijdagavond 1 november gepresenteerd in De Cammeleur. Het boek gaat 15 euro kosten en verschijnt in een oplage van 1.000 exemplaren. Intekenen voor het boek kan via e-mailadres dongen75vrij@gmail.com.

Er zijn nog maar weinig inwoners met herinneringen aan de oorlog, de bezetting en de bevrijding. Daarom heeft een werkgroep verhalen opgetekend en verwerkt in een boek getiteld 'Bezetting en bevrijding, Herinneringen uit Dongen, 's Gravenmoer en Klein Dongen-Vaart'. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens getekend. In het boek staan persoonlijke en aangrijpende verhalen over grote en kleine gebeurtenissen. Ook zijn waardevolle dagboekfragmenten bewerkt. Samen geven ze een indringende inkijk in de tijd van toen. Het boek wordt vrijdag 1 november gepresenteerd in De Cammeleur. ( foto: dongen75vrij@gmail.com. )

Zaterdag 2 november

Historische rondrit
Op zaterdag 2 november doet een stoet met zo'n 40 historische voertuigen de gemeente aan. De rondrit gaat door Dongen, ’s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart en in alle kernen wordt gestopt voor het onthullen van een monument ter herinnering aan 75 jaar vrijheid.

Theatergroep Tintelbelle voert een speciaal voor deze dag samengestelde voorstelling op in De Cammeleur. Er zijn enkele voorstellingen. De toegang is gratis.

Stijlavond
Wie van dansen houdt, is op zaterdag 2 november welkom in De Cammeleur. Een retro dj en diverse bands nemen de bezoekers mee terug naar de tijd van toen. De kaartverkoop is inmiddels begonnen; kaartjes à 10 euro per stuk (inclusief 1 consumptie) zijn te koop via www.decammeleur.nl

Om 20.00 uur opent Retro DJ Charley het themafeest met muziek uit de oorlogsjaren. Met zijn platenbak, goudkleurige grammofoonhoorns en oude filmbeelden zorgt Charley meteen voor de sfeer van toen.

Top acts
Daarna zijn er optredens van Duchess of Swing en BB Bootleg. Duchess of Swing is de meest swingende All Ladies Big Band van Nederland en biedt een eerbetoon aan Glenn Miller. De instrumentale songs worden afgewisseld met de swingende stem van Moonlight Sisters en zangeres Carrie Kok.

Rosy, Marcy en Debsy vormen BB Bootleg en brengen de swing van toen met de beats van nu. Een knallende vintage music act die je niet snel zult vergeten! De zangeressen worden ook wel de ‘Andrew Sisters met ballen’ genoemd. DJ Charley sluit de avond spetterend af. Tip: Bedenk alvast welke schoenen je aan doet want de dansers van The Swing Shakers uit Tilburg nemen je namelijk mee naar de dansvloer.

Kaartverkoop
Kaartjes voor deze feestavond kosten 10 euro per stuk, inclusief 1 consumptie. Ze zijn vanaf 1 september 2019 te koop bij De Cammeleur en via www.decammeleur.nl.

OrganisatieIn 2019 wordt de 75-jarige bevrijding van Dongen groots gevierd. De projectorganisatie bestaat uit vertegenwoordigers van de lokale Oranjeverenigingen, de heemkundekringen, de vereniging militaire veteranen Dongen en gemeente Dongen.

Volg voor het laatste nieuws @bevrijdingdongen op Facebook.

Zondag 3 november 

Op zondag 3 november geeft de Koninklijke Muziekvereniging Dongen een bevrijdingsconcert in De Cammeleur.  In de middag staat een spectaculaire afsluiting op het Wilhelminaplein op het programma.

Bevrijdingsconcert “75 jaar vrijheid Dongen”

Het harmonieorkest van Koninklijke Muziekvereniging Dongen” onder leiding van dirigent Sebastiaan Hettema brengt voor u op 3 november het bevrijdingsconcert, dit ter gelegenheid van de festiviteiten van “75 jaar vrijheid Dongen”. Het concert begint op deze zondagmiddag om 13.30 uur en wordt gehouden in De Cammeleur, de kaartverkoop start aanstaande vrijdag 20 september 10.00 uur via de website www.decammeleur.nl.

Op 30 oktober is het exact 75 jaar geleden dat Dongen bevrijd werd met de operatie ‘Market Garden’. Dit wordt in de week voor 3 november uitgebreid gevierd in Dongen, ’s Gravenmoer, Klein-Dongen en Dongen Vaart. Het uit 65 personen bestaande harmonieorkest van Koninklijke Muziekvereniging Dongen is door de projectorganisatie “75 jaar vrijheid Dongen” uitgenodigd om als sluitstuk van deze vele herdenkingen en festiviteiten het bevrijdingsconcert te verzorgen. Dirigent Sebastiaan Hettema heeft samen met de muziekcommissie een mooi muzikaal programma van zo’n 12 muziekstukken samengesteld, met een opbouw van onderdrukking en bezetting naar bevrijding. Wat de exacte muzikale invulling is, blijft nog even een verrassing. De entreebewijzen kosten €7,50 per persoon inclusief een pauzedrankje, maximaal vier tickets per persoon. De organisatie als ook het harmonieorkest hoopt u te mogen begroeten bij dit bijzondere concert.

Tentoonstellingen

Rondom het bevrijdingsweekend zijn er in De Geubel in ’s Gravenmoer, de voormalige Hubertuskerk in Dongen-Vaart en in Museum De Looierij in Dongen tentoonstellingen. Voor de groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen wordt er een speciaal lesprogramma ontwikkeld, dat tijdens dit weekend een grote apotheose krijgt. Ook komt er een fototenstoonstelling over de bevrijding van Dongen in De Cammeleur.

Organisatie

De coördinatie en organisatie van het bevrijdingsjaar is ondergebracht bij een projectgroep. Deze groep bestaat uit vertegenwoordigers van het Oranje Comité Dongen, Oranjevereniging 's Gravenmoer, de Oranjevereniging Klein Dongen en Vaart, de Vereniging Militaire Veteranen Dongen, de lokale heemkundekringen, het Comité 4 en 5 mei Dongen en gemeente Dongen. Onder de projectgroep vallen werkgroepen die onderdelen van het programma voorbereiden. Voorzitter van de projectgroep is Rob Driessen. Hij is bereikbaar via e-mailadres: dongen75vrij@gmail.com.

Goed doel

Aan de festiviteiten rondom de bevrijding is een goed doel verbonden: Stichting Hulphond. Voormalig Commandant der Strijdkrachten Generaal Peter van Uhm is ambassadeur van deze stichting. Hij bezoekt de festiviteiten op 2 november. Ter herinnering aan het meest gebruikte legervoertuig in de Tweede Wereldoorlog, de Willy’s Jeep, heeft Van Schijndel Metaal een model in roestvrijstaal vervaardigd. De modellen zijn voor 5 euro te koop in museum De Looierij. De opbrengst van deze actie gaat naar Stichting Hulphond en activiteiten die de projectgroep organiseert.

Vrijwilligers gezocht

De organisatie kan nog helpende handen gebruiken. Wil je als vrijwilliger meewerken aan de viering van de bevrijding? Stuur dan een berichtje naar: penningmeester@oranjecomitedongen.nl en laat weten waar je voorkeur naar uit gaat.

Volg https://www.facebook.com/bevrijdingdongen voor het laatste nieuws