REGIO

Heb jij ook nieuws  uit de regio dat iedere Dongenaar moet en mag weten en wil je dat iedereen het leest vraag dan gratis een linkplaatje aan  via 

redactie@dongenhomespot.nl   

De live-uitzendingen van Langstraat Media  televisie worden in deze krant uitgezonden zonder winstoogmerk!

Kosteloos aanmelden kan nog

Goed nieuws voor Raamsdonk: er komt glasvezel! 


techniek  in vooruitgang

Goed nieuws voor de inwoners van Raamsdonk. Er komt glasvezel! Na de aankondiging een paar weken geleden van de dorpen, Waspik, Den Hout, Oosteind en ’s Gravenmoer, krijgt nu ook Raamsdonk de zekerheid van de aanleg van glasvezel. De graafwerkzaamheden zullen naar verwachting starten in de tweede helft van 2021. Alle inwoners uit Raamsdonk die zich hebben aangemeld voor een glasvezelaansluiting, worden persoonlijk geïnformeerd over het goede nieuws en het verdere verloop van de schouw- en de aanlegwerkzaamheden.


Directeur Piet Grootenboer: “aanmelden zonder extra kosten blijft mogelijk’’

“Ook Raamsdonk heeft aangetoond dat ze graag stabiel en snel internet willen. Het enthousiasme voor glasvezel is de afgelopen weken zo toegenomen dat we nu ook Raamsdonk mogen feliciteren met de komst van glasvezel. We mochten de inwoners van Waspik, Den Hout, Oosteind en ’s Gravenmoer al eerder feliciteren ” vertelt Piet Grootenboer, directeur bij DELTA Fiber Netwerk. “Ondanks de corona beperkingen ben ik blij dat een groot deel van de inwoners inziet waarom glasvezel zo belangrijk is voor nu en in de toekomst. Maar we merken ook dat mensen nog vragen hebben of hulp willen bij het afsluiten van een passend abonnement. Daarom hebben we afgesproken dat zodra de RIVM maatregelen het toelaten wij persoonlijke informatiemomenten organiseren. Tot de aanleg van het glasvezel blijft het daarom mogelijk om je zonder extra kosten aan te melden. Daarna betaal je € 650,-. Aanmelden kan nog steeds via de verenigingen, bij onze adviseur Henk van het Glasvezel Informatiepunt via 06-38 61 23 93 of via gavoorglasvezel.nl.”


Voorbereidende werkzaamheden aannemer 
Binnen enkele weken start de aannemer met het schouwen in Raasdonk. Een schouw betekent dat de aannemer bij de inwoners, die zich hebben aangemeld voor een abonnement, langs gaat om te kijken waar de aansluiting in huis komt. Uiteraard werken zij volgens de RIVM richtlijnen en worden extra corona-maatregelen in acht genomen. De woningschouwer zal zich altijd legitimeren met een ID-pas. Daarnaast starten ook voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg. Ook kunnen inwoners van Raamsdonk meer informatie over de aanlegwerkzaamheden vinden via deltafibernetwerk.nl/aanleg


Tegenplan ontwikkeling Spie Wilhelminakanaal Zuid Oosterhout

Vereniging Spaar de Duiventoren blijft strijdbaar 


'Spie'in Oosterhout

INGEZONDEN MEDEDELING

Misschien heb je er al van vernomen…onze samenleving heeft een uitdagende opgave om zorg te dragen voor haar leefomgeving.De landelijke overheid laat zich steeds meer van de beste kant zien. Het kabinet schrijft in haar visie dat natuur in de samenleving thuishoort. En niet alleen in de beschermde natuurgebieden. Daarnaast heeft de provincie Noord-Brabant samen met de 5 grootste gemeenten (B5) afspraken gemaakt om te investeren in het Natuurnetwerk Brabant. De B5 hebben daarin toegezegd om ook de omliggende gemeenten erbij te betrekken. Tevens hebben zij de waardering uitgesproken over initiatieven en ideeën van particulieren om nieuwe natuur en verbindingszones te ontwikkelen. Daar maken we bij deze graag gebruik van! Al reeds enkele jaren is het bekend dat het bedrijf Rodenburg Biopolymers wil uitbreiden op huidig akkerland pal tegen het bosgebied de Duiventoren. De Duiventoren maakt onderdeel uit van het Natuurnetwerk. Wij vinden uitbreiding van industrie op deze plek hoogst onwenselijk. Op 12 april 2020 hebben we aan het college van B&W van de gemeente Oosterhout een inspraakreactie verzonden op het voorontwerp-bestemmingsplan Buitengebied, herziening 23 (Sidestream Innovation Valley). In het licht van de landelijke natuurvisie, de provinciale afspraken en dat natuur dicht bij de burger moet zijn, zou aan dit gebied een andere invulling moeten worden toebedeeld. Daartoe hebben wij een ontwerp opgesteld wat gezien moet worden als een tegenplan ten opzichte van de plannen van Rodenburg Biopolymers. Van het ontwerp hebben we een schets gemaakt. Deze is bijgesloten. Het ontwerp biedt een landschappelijke versteviging van het Natuurnetwerk en draagt bij aan het natuurlijk kapitaal van de regio met een oppervlakte van wel 15 hectare! Je vindt er een wadi met moerasfilter, die gevoed kan worden met regenwater vanaf het industrieterrein, een nat en droog gebied, en delen met hoog en laag struweel voorzien van een variëteit aan inheemse soorten struiken en bomen. Niet alleen een aanwinst voor het Natuurnetwerk maar ook voor het duurzaam landschapspark De Open Linie. Ook loopt er een wandelpad doorheen met bankjes zodat iedereen van dit stuk natuur kan genieten! De bestaande fietsroute van De Open Linie kan met een kleine aanpassing ook langs dit nieuw stukje natuur worden geleid. Met dit ontwerp hopen wij een positieve bijdrage te leveren aan onze natuurlijke leefomgeving en zijn graag bereid om dit plan toe te lichten en deel te nemen aan gesprekken om dit plan te realiseren. Ondersteuning, suggesties, aanvullingen of ideeën voor verdere uitwerking zijn ook van harte welkom. U kunt hiervoor contact opnemen met de vereniging Spaar de Duiventoren en het Blik, email: info@spaardeduiventorenenhetblik.nl. Met vriendelijke groet, Vereniging Spaar de Duiventoren en het Blik.


Kees Claasen ,Jan Kosse en René Roovers

Perfect in coronatijd: dé gratis wandel-app van Brabant
Spannend wandelen met de Vossenstreken-app  

 

wandelapp Vossenstreken1
wandelapp Vossenstreken2
wandelapp Vossenstreken3
Robin en ezels
Vossenstrekenwinter2

Wandelen is sinds de lockdown spectaculair veel populairder geworden. Terecht! En het kan nóg leuker. Wil je een keer je gezin meenemen en eens iets heel anders doen? Download dan de (gratis!) wandelapp Vossenstreken, de leukste wandelapp voor families, en je kunt op pad in je eigen omgeving. Er zijn meer dan tien locaties, dus er is meestal wel een route in de buurt. Dat kan in behoorlijk wat Brabantse buitengebieden, maar ook binnen de Tilburgse stadsgrenzen. Sterker nog, zelfs in Tilburg Centrum kun je de natuur in!
Het blijft niet bij wandelen: onderweg vertelt “buitenbaas” Robin over de geheimen van het landschap en heeft hij heel leuke opdrachten voor iedereen. De opdrachten zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 tot 12 jaar en de gemiddelde lengte van een route is 3,5 kilometer. Ideaal dus voor families! Waar wacht je nog op? 

Vossenstreken is gratis te downloaden in de App Store en Google Play Store.  Lekker naar buiten, samen bezig zijn, van alles leren over bijvoorbeeld bomen, kriebelbeestjes of vogels- en je pikt onderweg ook nog eens een heleboel plaatselijke geschiedenis op. Vossenstreken is een superleuke wandelapp voor de hele familie met verrassende routes, die je vaak het hele jaar door kunt lopen. Gratis! Voorkennis over de natuur is niet nodig, iedereen kan meedoen. Er zijn opdrachten voor diegene in het gezelschap die het beste kan voelen, horen of kijken, voor de langste of degene die het beste kan organiseren...  Je wordt dus al wandelend slimmer!

Op pad met Robin 

Vossenstreken is ontwikkeld door Natuurmuseum Brabant, Brabants Landschap en Kempens Landschap(B) met als doel gezinnen meer in contact brengen met de natuur. Er zijn al zo’n veertig routes online en in de loop van dit jaar komen daar nog nieuwe routes bij. 

In alle routes komt één centraal figuur terug: buitenbaas Robin. Hij is de virtuele natuurbeheerder van alle gebieden waar de wandelingen gemaakt kunnen worden. Daarmee heeft hij zoveel werk, dat hij geholpen moet worden door de kinderen. Normaal gesproken word je uitgenodigd om de landgrens over te steken. Door de Covid-pandemie kan dit helaas niet, maar zodra de maatregelen zijn opgeheven raden we je aan om eens een buitenlandse wandeling te gaan doen.  

Steeds nieuwe wandelingen
Wie de app downloadt, kan meteen van start in het gekozen gebied. Ter plekke is er de keuze uit verschillende thema’s die uniek zijn voor het gebied: ijsvogels bijvoorbeeld, of vleermuizen, of soldaten. Op die manier kunnen de wandelingen ook meerdere keren gelopen worden en zijn ze telkens weer anders.  

Alle routes zijn goed te lopen met kleine kinderen, duren ongeveer een uur en normaal gezien is altijd horeca in de buurt (al zijn die momenteel tot nader order gesloten). Perfect voor een gezinswandeling!  Nieuwsgierig? Op de sites van de organisaties is meer informatie te vinden. Alle informatie over de app is te vinden op www.vossenstrekenapp.com. Veel plezier!  

Samenwerking 

Brabants Landschap, Kempens Landschap en Natuurmuseum Brabant hebben alle drie tot doel natuur en landschap dichter bij de mens te brengen. In het geval van de app is de belangrijkste doelstelling gezinnen in contact te brengen met natuur. Vossenstreken verdiept de natuurbeleving tijdens een “gewone” wandeling.
De routes worden blijvend onderhouden, zodat ze leuk blijven om te ontdekken.
Nieuwsgierig? Op de sites van de organisaties is meer informatie te vinden. Alle informatie over de app is te vinden op www.vossenstrekenapp.com.   KLOOSTERJAAR  BRABANT 2021 

Op donderdag 11 februari opende Koning Willem-Alexander het jaar van het Brabants Kloosterleven. Hij deed dat in een live uitzending vanuit het 650 jaar oude klooster Sint Agatha. Het jaar 2021 is uitgeroepen tot Brabants Kloosterjaar omdat 4 kloosterordes hun jubileum vieren.

De norbertijnen van de Abdij van Berne, vieren dat hun orde 900 jaar geleden werd opgericht. Maar ook de Norbertinessen in Oosterhout, de clarissen in Megen en de kruisheren in Sint-Agatha vieren hun jubileum.De provincie grijpt dat moment aan om samen met de zusters en broeders het verhaal te vertellen over de enorme bijdrage van de kloosters aan de Brabantse maatschappij. Denk bijvoorbeeld eens aan de talloze scholen, zorginstellingen en ziekenhuizen. Maar ook op gebied van emancipatie en internationalisering hebben de kloosters een grote invloed gehad op de Brabantse maatschappij.Het jaar van het Brabants kloosterleven 2021 wordt gevierd met allerlei feestelijke publieksactiviteiten, boeken en publicaties, exposities, een bijzonder wandelpad langs 50 kloosterplekken en uiteraard met speciaal gebrouwen Jubileum-kloosterbier en andere kloosterproducten.

Opening bekijken De opening met de koning is terug te kijken op www.brabantskloosterleven.nl Daar vindt u ook het volledige en bijzondere aanbod dat de Brabantse kloosters samen met de provincie dit jaar voor u in petto hebben.

dongenhomespot.nl

JOUW REGIONIEUWS IN DE KRANT ?

info@dongenhomespot.nl