REGIO

Heb jij ook nieuws  uit de regio dat iedere Dongenaar moet en mag weten en wil je dat iedereen het leest vraag dan gratis een linkplaatje aan  via 

redactie@dongenhomespot.nl   

De live-uitzendingen van Langstraat Media  televisie worden in deze krant uitgezonden zonder winstoogmerk!

Baanrenovatie aan de hoofdbaan van vliegbasis Gilze-Rijen.


Foto : Defensie

Vanaf 1 juli 2021start de geplande baanrenovatie aan de hoofdbaan van vliegbasis Gilze-Rijen. De bijbehorende werkzaamheden zijn opgedeeld in drie fasen. Tijdens de eerste fase wordt bodemonderzoek uitgevoerd. Hierbij ligt de focus op het traceren van mogelijke nog aanwezige oude explosieven, die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog op de vliegbasis terecht zijn gekomen. Bij het aantreffen van niet-gesprongen explosieven of delen van explosieven, worden deze geruimd door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD). Bij eventuele ruimingen blijven wij in nauw contact met gemeente Gilze-Rijen.De tweede fase van de baanrenovatie bestaat uit het verwijderen van de oude asfaltlaag. Daarnaast worden ook enkele oude bunkers naast de hoofdbaan gesloopt en een stukje van de taxibaan gereconstrueerd. Aansluitend wordt in de derde fase de nieuwe asfaltlaag aangebracht. In september brengt de uitvoerder een zogeheten anti-skid laag aan en zullen enkele restwerkzaamheden op de planning staan, zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van de belijning. Een anti-skid laag is een stroeve asfaltlaag waardoor vliegtuigen onder andere een kortere remweg hebben en de levensduur van de baan verlengd wordt. Een baanrenovatie, zoals deze in de komende maanden plaatsvindt, is één keer in de 10 jaar noodzakelijk. De werkzaamheden duren in principe tot en met september, onder voorbehoud van een aantal factoren. Wanneer er bijvoorbeeld meerdere niet-gesprongen explosieven van een zware categorie worden gevonden, moeten plannen worden aangepast.Gedurende de baanrenovatie wordt anders weg- en aangevlogen Om te voorkomen dat dit tot extra overlast leidt zijn er een aantal maatregelen getroffen.

Bij h

Waalwijkse hotspots bewegwijzerd

waalwijk hotspots

Nieuwe bruine bordjes wijzen bezoekers van het centrum van Waalwijk vanaf nu de weg. De gemeente Waalwijk heeft samen met Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) De Langstraat gezorgd voor herkenbare bewegwijzeringsborden vanaf de parkeerplaatsen naar en in Waalwijk-centrum.

Gastvrij ontvangst

Vorige week zijn de laatste wegwijzers bevestigd, waardoor iedere bezoeker de highlights van Waalwijk eenvoudig kan vinden. Denk daarbij aan locaties als Winkelcentrum De Els, Stadstuin - Hooisteeg, Sint Jan de Doperkerk en het Toeristisch Informatiepunt. “We kennen deze bruine bordjes allemaal en eindelijk wijzen ze nu ook in de Waalwijkse binnenstad de weg. Zo is het voor onze bezoekers een stuk makkelijker om hotspots zoals Theater De Leest en straks het nieuwe schoenenmuseum te vinden”, aldus John van den Hoven, wethouder van de stad. Ook Aileen Kok, manager van RBT De Langstraat is tevreden met het resultaat. “Bij ons staat een gastvrije ontvangst hoog in het vaandel. Goede vindbaarheid is daarbij een basisvereiste”.

Duurzaam

Conform de visie ‘Duurzaam Waalwijk 2030’ streeft de gemeente naar een aanzienlijke CO₂ reductie. Daarom is gekozen is voor duurzame, CO₂ vriendelijke bewegwijzeringsborden die voor 100% gemaakt zijn uit hernieuwbare grondstoffen.

JOUW REGIONIEUWS IN DE KRANT?

info@dongenhomespot.nl 

Vrijwilligers gezocht voor blinden proefwandeling in vestingstad Heusden

Heusden Wandeling

Onlangs ontving Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) De Langstraat het verzoek een rondwandeling teverzorgen voor een gezelschap bestaande uit blinden en slechtzienden. Een uitdaging die werd opgepakt door twee ervaren stadsgidsen. Vol enthousiasme gingen zij aan de slag met de ontwikkeling van een nieuwe wandeling. Momenteel worden testers gezocht, die de wandeling willen uitproberen.


Jacob van Eyck

Het thema van de wandeling is het leven van de blinde musicus Jacob van Eyck, die in Heusden woonde en werkte rond het jaar 1600. Jacob werd als stadsbeiaardier en organist eerst in Heusden en later in Utrecht ook als blokfluitist beroemd. In heel Europa maakte men bovendien gebruik van zijn kennis bij het stemmen van klokken. Dit verhaal levert veel aanknopingspunten om in de vestingstad een boeiende wandeling te realiseren.


Deelnemers gezocht voor proefwandeling

De rondleiding is momenteel nog in ontwikkeling. Er is al een proefwandeling geweest met een slechtziende dame, die zeer enthousiast en met enkele, voor de gids, leerzame tips reageerde. Om nog meer te kunnen inspelen op de doelgroep is nog een proefwandeling met één of meer blinde vrijwilligers (en hun begeleider, liever geen geleidehond) gewenst. Met hun ervaring en adviezen wordt bijgedragen aan de totstandkoming van een mooie belevenis, waar in de toekomst veel blinden en slechtzienden gebruik van kunnen maken. Ben je of ken je iemand die blind is en wil je hieraan een bijdrage leveren, neem dan contact op met RBT De Langstraat. In verband met de coronaregels wordt de rondleiding met een beperkt gezelschap gelopen. Bij meerdere aanmeldingen zal een selectie worden gemaakt. Aanmeldingen mogen gemaild worden naar aanvraag@rbtdelangstraat.nl.

Amphia opent behandelcentrum voor laag complexe behandelingenOp 31 mei 2021 neemt Amphia het nieuwe behandelcentrum op locatie Molengracht in gebruik. Dit behandelcentrum is dé plek in Amphia waar laag complexe, geplande behandelingen plaatsvinden. Dit zijn relatief eenvoudige behandelingen waarvoor men kort in het ziekenhuis hoeft te verblijven, zoals een staaroperatie, het weghalen van een moedervlek of het verwijderen van amandelen. Binnen het centrum ligt de focus op specifieke medische behandelingen van met name de specialismen Plastische chirurgie, Oogheelkunde, Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO), Chirurgie, Dermatologie en de Orthopedisch Kliniek Amphia (OKA). Patiënten worden in een moderne, prettige omgeving geholpen en kunnen na zo’n behandeling dezelfde dag of na een nacht weer naar huis. HIER MEER LEZEN