REGIODongens Nieuws.

Elke dag.

Actualiteiten voor en over Dongen,

s Gravenmoer , Klein-Dongen en Dongen-Vaart

en  de Langstraat. De internetkrant  van Dongen

is er voor alle Dongenaren.Heb jij ook nieuws  uit de regio dat iedere Dongenaar moet en mag weten en wil je dat iedereen het leest vraag dan gratis een linkplaatje aan  via 

redactie@dongenhomespot.nl   

De live-uitzendingen van Langstraat Media  televisie worden in deze krant uitgezonden zonder winstoogmerk!

PMD-scheiding verschilt per gemeente. Ga naar de website van je eigen gemeente en kom erachter hoe jij PMD kunt scheiden en waardevol maakt

Een munt met een missie. Dongen doet mee.

Negen Brabantse gemeentes introduceren

samen een nieuwe  waardevolle munt

Wel en Niet PMD
Een munt met een missie. Donderdag 24 september vond in de raadzaal bij de gemeente Loon op Zand de langverwachte onthulling plaats. Het nieuws dat negen Brabantse gemeentes samen een nieuwe munt zouden introduceren, trok uiteraard de nodige aandacht.De onthulling werd afgetrapt door wethouder Gerard Bruijniks van de gemeente Loon op Zand. Na een kort woord vooraf, werd dan eindelijk het doek van de munt verwijderd. “Door PMD-afval te scheiden dragen we bij aan een duurzaam en beter leefmilieu. Veel van dit afval wordt namelijk opnieuw gebruikt voor kledinghangers en nieuwe frisdrankflessen. Zo houden we met z’n allen onze omgeving schoon, heel en veilig”, aldus wethouder Gerard Bruijniks.Met de zogenoemde PMD-munt, die 3D geprint is met hergebruikte plastic flessen en verpakkingen, vragen de negen gemeenten een moment van aandacht voor plastic, metaal en drankkartons.  HIER  VERDER LEZEN  

Waterland Kunstpad Tilburg


 Tot en met 27 september kun je nog genieten van kunst, muziek en performance langs het Waterland Kunstpad in Tilburg. De Tilburgse edelsmid/kunstenaar Josemieke Segers is initiatiefneemster van deze kunstpad met als thema “Water Er is al veel belangstelling geweest en de reacties zijn lovend. Zowel over de kunst als de idyllische plek in het bos langs de Oude Leij. Het pad, Siptenpad 8-10 Tilburg, kan gewandeld worden tussen 11.00 - 17. 00 uur. De toegang is gratis, maar omdat het Waterland Kunstpad zonder subsidies tot stand kwam is een vrijwillige bijdrage achteraf welkom.

De locatie aan “De Siptenpad “ nodigt bijzonder uit tot dit thema vanwege de ligging aan de oever van de Oude Leij ín het waterwingebied van Brabant Water. Een idyllische plek om werk te zien, horen en beleven van 12 kunstenaars die elk vanuit hun eigen invalshoek op het thema ‘Water’ in deze omgeving reageren. 

Conny Mahieu uit Dongen heeft er twee werken, in het bos en in de beek. De laatste jaren werkt zij ook met glas. Zij is elke dag aanwezig langs het pad.

Het project wil de aandacht vestigen op het fragiele evenwicht van deze locatie, dat verandert onder invloed van klimaatveranderingen. De grondwaterstand is er al voor het derde jaar opmerkelijk laag . De paddenpoel staat leeg. Wat vertelt ons deze plek en wat vertelt ons het water ? Hoe kunnen we weer gaan voelen dat we onlosmakelijk onderdeel zijn van de natuurlijke stroom van het water? De bronnen in het waterwingebied  bieden zuiver bronwater van hoge kwaliteit. Ruim 2000 jaar geleden viel dat als regenwater in de nog ongerepte Belgische Ardennen. Sinds die tijd sijpelt het door mineraalrijke grondlagen hierheen.  De naam “De Siptenpad “verwijst naar dit sijpelen. Het is een zijpad van de Gilzerbaan. Kom liefst op de fiets, die kun je binnen de poort zetten. Kom je toch met de auto dan kun je parkeren bij Golfbaan Prise déau Golf aan de Gilzerbaan. Op de website is het programma te zien van o.a. muziek, performances en bosbaden.

Informatie: facebook: Waterland Kunstpad Website: www.waterlandkunstpadtilburg.nl

Natuurwandelingen in vestingstad Heusden in de maand oktober


Uit onderzoek blijkt dat natuur gezond is en dat mensen die twee uur per week in de natuur doorbrengen hun leven een hoger cijfer geven. Daarom organiseert IVN de #2uurnatuur Challenge, met als doel mensen te stimuleren ook tijdens de donkere herfstmaanden naar buiten te blijven gaan. Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) De Langstraat speelt hier in de maand oktober op in met exclusieve natuurwandelingen in vestingstad Heusden.


Zondagmiddagwandeling

De stadsgidsen van RBT De Langstraat verzorgen in de maand oktober iedere zondag om 14.30 uur een natuurwandeling door en rondom Heusden Vesting. Wandelend over de wallen, langs haven De Wiel, de heemtuin én door het centrum van Heusden, word je gewezen op al het schoons van de natuur. De wekelijkse reguliere historische stadswandeling voor passanten komt hiermee in de maand oktober tijdelijk te vervallen.


Verrassing
In samenwerking met Debbie Borbála Florale Vormgeving (https://debbieborbala.wordpress.com) word je onderweg verrast met de nieuwste trend ”Botanisch stoepkrijten”. Debbie is inwoonster van Heusden en deelt haar passie voor groen, planten en de mooiste natuurplekjes graag met de bezoekers van het vestingstadje. Ga zeker ook een kijkje nemen bij haar stekjeskast! Heusdenaar Sabrina Meulemeester - student Kruidengeneeskunde & begeleidster van kinderen in de natuur - neemt je graag mee in haar wereld van kruiden en natuur.


Aanmelden

Voor meer informatie over deze activiteit neem je een kijkje op www.bezoekdelangstraat.nl. Meld je aan voor de wandeling door een mail te sturen naar heusden@rbtdelangstraat.nl. Maatregelen in het kader van COVID-19, waaronder 1,5 afstand, worden in acht genomen. Per wandeling kunnen slechts 10 personen deelnemen. Vol = vol. De kosten zijn € 4,50 per persoon.

ANWB Fonds geeft € 10.000,- aan mooiste project uit Noord-Brabant.

ANWB prijs Brabant


Het ANWB Fonds heeft vanaf 31 augustus 2020 de aanmelding opengezet voor het mooiste maatschappelijke project van de provincie Noord-Brabant. De winnaar krijgt € 10.000,-. Organisaties en projectinitiatiefnemers kunnen zich hiervoor aanmelden. Deze actie wordt in iedere provincie gevoerd.

Het ANWB Fonds steunt maatschappelijke projecten die burgers in hun eigen stad of regio zijn gestart of willen starten en waarvoor geld nodig is. De initiatieven moeten een blijvende waarde hebben en een bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving op het gebied van verkeersveiligheid, (duurzame) mobiliteit en vrije tijd (waaronder het toegankelijk maken van locaties voor mensen met een beperking).Dit is het derde jaar dat het ANWB Fonds op deze manier maatschappelijke initiatieven ondersteunt. De vorige twee jaren waren een groot succes. De inzendingen stroomden binnen. Er stemden in 2019 bijna 23.000 Nederlanders mee en uiteindelijk kregen de twaalf winnaars hun prijs, zodat ze hun project konden op- of uitbouwen.Door het coronavirus is de verkiezing verplaatst naar het najaar. “Als ANWB wilden we het project toch door laten gaan. Vooral nu. De ANWB wil mensen blijven helpen die zich inzetten voor de samenleving. Juist nu het leven voor veel groepen er moeilijker op is geworden. Want zulke mensen helpen niet alleen, ze inspireren ook anderen weer”, aldus Sanne van den Rotten van de ANWB.Het concept is daarom iets aangepast; dit jaar honoreert het ANWB Fonds ook projecten voor het ‘corona-proof’ maken van bijvoorbeeld musea en voertuigen, zodat Nederland er op een veilige manier op uit kan blijven gaan. Daarnaast blijven de thema’s mobiliteit, toegankelijkheid en verkeersveiligheid onverminderd actueel. Inschrijven om in aanmerking te komen voor de toekenning kon al op  31 augustus  en tot 6 oktober. Iedereen in Nederland kan vervolgens via de website vanaf 26 oktober tot en met 23 november stemmen op het mooiste ingediende project. Dan blijft er een top drie van genomineerde projecten per provincie over. Hieruit wordt door de ANWB Adviescommissie een project in iedere provincie gekozen. In januari 2021 vindt de prijsuitreiking plaats.


Details over de inschrijving en deelname zijn via de website van het ANWB Fonds beschikbaar.

Langstraat

Eerste editie Halve Zolen

Rally De Langstraat


30 oktober is de dag waarop autoliefhebbers hun lol op kunnen. Dan zal de eerste editie van de Halve Zolen Rally gereden worden. Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) De Langstraat heeft het initiatief genomen om deze autorit te organiseren. Dit met als doel De Langstraat als aantrekkelijke vrijetijdsregio onder de aandacht te brengen én geld op te halen voor regionale goede doelen en initiatieven.


Kaartleesrally

Tijdens de rally rijden de deelnemers in een ‘bijzondere’ auto, zoals een oldtimer of een jongere speciale auto, door het mooie en veelzijdige gebied van De Langstraat: tuin van Brabant. Een gebied dat uitnodigt om te worden ontdekt. De rally, die wordt uitgezet door Dutch Rally Events, is een navigatie- ofwel kaartleesrally. Voor de ervaren equipes is er een sportklasse. De tourklasse is een stuk toegankelijker, waarbij ervaring niet noodzakelijk is. De rallydag is all inclusief, met diverse stops voor een hapje, drankje, lunch en dinershow. Geïnteresseerden kunnen praktische informatie, zoals het programma en reglement, vinden op www.bezoekdelangstraat.nl/halvezolenrally.

Via deze webpagina kan men zich ook inschrijven.


Goede doelen

RBT De Langstraat beoogt met dit initiatief geld op te halen voor goede doelen en initiatieven in regio De Langstraat. Dit ten gunste van de medemens die wat extra hulp kan gebruiken. Denk daarbij aan ouderen en kinderen die het minder makkelijk hebben en mensen met een beperking. En, gezien de doelstelling van RBT De Langstraat, wordt in het bijzonder geld opgehaald ten behoeve van de recreatieve & toeristische sector in regio, die getroffen is door de maatregelen als gevolg van COVID-19. Sponsoren die een bijdrage willen leveren vinden contactinformatie op bovengenoemde website.

RBT De Langstraat presenteert Online Routemodule

Regio Dongen Langstraat


Recreatief wandelen, fietsen en paardrijden neemt een hoge vlucht, zeker in tijden van corona. Reden voor Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) De Langstraat om een online module te ontwikkelen waarmee talrijke mooie routes in regio De Langstraat overzichtelijk aangeboden worden én een koppeling gemaakt wordt met de vele recreatiebedrijven, afstappunten en andere bezoekwaardige plekken aan die routes.


Gebruiksgemak

Vanaf nu vind je op www.bezoekdelangstraat.nl/wat-ga-ik-doen/routes-afleggen een routepagina, waar je zelf kunt selecteren wat voor soort route je wenst af te leggen, waar je wilt opstappen en wat de lengte van je route is. Zodra je de route van je keuze hebt gemaakt, kun je deze volgen via het scherm van je smartphone, uploaden naar je fietscomputer of downloaden als pdf-bestand. Terwijl je de route aflegt krijg je informatie over bezienswaardigheden of de nabijheid van horeca en andere afstappunten. Ook heb je de mogelijkheid om je eigen route op basis van knooppunten samen te stellen.

HIER VERDER LEZEN 

BLOEMSCHIKKEN NAJAAR 2020 bij Groei en Bloei de Langstraat


Bloemschikken in de Langstraat

Groei en Bloei de Langstraat verzorgt in het najaar 2020 voor drie verschillende groepen bloemschiklessen. De lessen worden gegeven door onze enthousiaste docente Yvonne Zwinkels en Leo van den Hoven. Om coronaproof te kunnen werken is onze locatie verlegd naar in de Elshof, Theodorus Rijkenstraat 10A te Elshout. Cursustijd is van 20.00 uur tot ongeveer 22.00 uur


Groep Enthousiast o.l.v. Yvonne Zwinkels op donderdag: 29 oktober, 3 en 17 december

Deze cursus is geschikt voor een beginnende bloemschikker. De docent zorgt voor de materialen.

Het cursusgeld per les bedraagt € 20,00 voor leden en € 22,50 voor niet leden.

Groep Creatief o.l.v. Yvonne Zwinkels op 15 oktober, 5 november, 26 november, 17 december.

Deze cursus is geschikt voor een ietwat gevorderde bloemschikker. De cursist neemt zelf de materialen mee.

Het cursusgeld voor het seizoen is € 37,50 voor leden en € 45,00 voor niet leden.

Groep Bijzonder: o.l.v. Leo van Hoven op donderdag 1 oktober, 22 oktober, 12 november, 3 december, 17 december

Bij deze cursus komen moeilijkere technieken aan bod die echt een uitdaging vormen. Een leerzame cursus voor de vergevorderde bloemschikker.

Het cursusgeld voor het seizoen bedraagt € 37,50 voor leden en € 45,00 voor niet-leden

De bloemschikgroepen bestaan uit 10 tot 12 personen. De cursus kan doorgang vinden bij voldoende deelname. Het is de bedoeling dat u bloemen, groen en ondergrond voor de lessen zelf verzorgt met uitzondering van de beginners groep.

Groei & Bloei zorgt voor het hulpmateriaal zoals steekschuim en binddraad.

Aanmelden en/of informatie vragen is mogelijk bij Yvonne Zwinkels per email: ymzwinkels@gmail.com of telefonisch via nr : 0416-695140.

Ongeveer 1 week voor aanvang van de cursus krijgt u bericht met alle gegevens over de cursus en de benodigdheden voor de eerste les.

Wacht niet te lang en schrijf u op tijd in voor een van onze cursussen.


bericht zonder winstoogmerk

persfoto Oké FM

Teleurstelling na uitspraak Raad van State

over uitbreiding gaswinning


De waterschappen zijn net als de andere partners en belangengroeperingen teleurgesteld in de uitspraak van de Raad van State in het beroep tegen de gaswinning Loon op Zand. We zijn er namelijk van overtuigd dat het winnen van gas uit de kleine gasvelden, zoals in Loon op Zand, niet strookt met de inzet die nodig is voor de energietransitie en voor het behalen van de doelstellingen uit het klimaatakkoord. Nederland moet van het gas af. De gaskraan hoeft niet morgen dicht maar afbouwen kan en moet wel. We bestuderen die uitspraak nog uitgebreid om de consequenties en mogelijkheden goed in beeld te brengen.Het uitbreiden van bestaande gaswinning is onwenselijk en maatschappelijk niet verantwoord. Het is een verkeerd signaal naar onze inwoners. Nederland moet juist duurzamer worden. Extra gaswinning draagt hier zeker niet aan bij.

Mensen hebben zorgen over de veiligheid, gezondheid  en er zijn risico’s voor natuur en milieu. We moeten voorkomen dat er risico’s zijn voor het grondwater – zeker in deze tijd waarin we in verband met de droogte naar de beschikbaarheid en verdeling ervan kijken. Ook willen we voorkomen dat er schade ontstaat door bodemtrillingen en er bodemdaling optreedt.


HIER VERDER LEZEN