REGIODongens Nieuws.

Elke dag.

Actualiteiten voor en over Dongen,

s Gravenmoer , Klein-Dongen en Dongen-Vaart

en  de Langstraat. De internetkrant  van Dongen

is er voor alle Dongenaren.Heb jij ook nieuws  uit de regio dat iedere Dongenaar moet en mag weten en wil je dat iedereen het leest vraag dan gratis een linkplaatje aan  via 

redactie@dongenhomespot.nl   

De live-uitzendingen van Langstraat Media  televisie worden in deze krant uitgezonden zonder winstoogmerk!


Regio Hart van Brabant :

Maatschappelijke functies gemeenten onder druk

Niet enkel Dongen kampt met problemen van vooral financiële aard, ook de gemeenten in het Hart van Brabant hebben nauwe mouwen. Ondanks dat Nederland in het geheel behoort tot de top 10 met gelukkigste mensen ter wereld. Regio Hart van Brabant bestaat uit de gemeenten Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk. Ook Dongen hoort hier bij en heeft ook een hechte samenleving. Maar actie is wel nodig vinden Dongen en de buurgemeenten .De regio klopt al een tijdje op de deur van Den Haag en heeft onlangs een video gepubliceerd waarin duidelijk wordt gemaakt waarom dat nodig is. Sportverenigingen, buurthuizen, zorginstanties, welzijnsorganisaties, scholen, bibliotheken, culturele centra en vele andere maatschappelijke instanties vormen het cement van die samenleving. ' Dit verbindt ons, met elkaar. Hier is aandacht, zorg, plezier. En dit is in het belang van ons welzijn, onze gezondheid. Dagelijks zorgen allerlei instanties en verenigingen ervoor dat ons land, onze regio en onze gemeenten zo positief bijdragen aan wie we zijn en wat we doen 'zo staat te lezen op de website van het Hart van Brabant.
Instanties en verenigingen kunnen niet bestaan zonder hulp van de overheid. Dit is bij de gemeenten weggelegd. Maar het water staat ons aan de lippen van de gemeenten om ons heen . Het voortbestaan van de voorzieningen wordt dus ernstig bedreigd. ' Als dit zo doorgaat kunnen we onze inwoners niet meer helpen zich te ontwikkelen, te groeien, elkaar te helpen ' Dat is bijna een dilemma zeggen de gemeenten. 'Alleen samen voorkomen we dat mensen vereenzamen, terugvallen op kostbare ondersteuning of erger, voor de rest van hun leven beschadigd raken'

'Dit mogen we niet laten gebeuren' zegt het regionale samenwerkingsverband. De regio liet onlangs een video maken waarin werd gewezen op de belangrijkheid van de dingen die mensen samenbindt. Met deze video onderstreept Regio Hart van Brabant de oproep die eerder in een zogenoemde brandbrief naar Den Haag waarin gevraagd wordt dat de gemeenten in het Hart van Brabant het Rijk vragen om de financiële positie van gemeenten weer op peil te brengen door de zogeheten opschalingskorting van tafel te halen, voldoende middelen te geven voor WMO en jeugd , te zorgen voor een goede verdeling van middelen tussen gemeenten, en de coronakosten te vergoeden.

In het sociaal domein gaat hart van Brabant uit van het principe van meedoen en het centraal stellen van de leefwereld van de inwoners. Er is een leidend principe voor een integraal en preventief sociaal domein : een positief leefklimaat waarin iedereen volwaardig meedoet. 'De vraag van de inwoner is leidend, mensen zijn belangrijker dan regels. We bieden resultaatgerichte ondersteuning op basis van maatwerk 'zegt Hart van Brabant .

Hart van Brabant stimuleert dat inwoners voor zichzelf zorgen, de jeugd gezond opgroeit en zoveel mogelijk mensen naar school gaan en zich verder ontplooien. Het permanent ontwikkelen van competenties gaat verder dan alleen het leren op school zegt de regio. 'Als regio bieden we met de juiste faciliteiten en programma’s een goed leefklimaat waar onze inwoners zich blijvend kunnen ontwikkelen op het gebied van sport, cultuur, natuur en persoonlijke ontwikkeling. Dit is belangrijk voor het gevoel van eigenwaarde en zelfstandigheid van onze inwoners. Ook draagt het bij aan de mogelijkheid van onze inwoners om duurzaam te participeren, door werk, vrijwilligersactiviteit of scholing, in de maatschappij. We willen de (thuis)situatie dusdanig ondersteunen dat de zelfstandigheid zoveel mogelijk behouden kan blijven en waarin de gezinsleden samen met hun netwerk zelfredzaam zijn. Als mensen zelf- redzamer zijn, zorgt dat doorgaans voor een hogere kwaliteit van leven ' zo oppert Hart van Brabant. ( bron oa HvB)


Ook onze wethouder ( Dongen) was van de partij

Nieuw toeristisch inspiratiemagazine en bezoekersgids De Langstraat uit!

 Op vrijdag 10 juli ontvingen de wethouders Frank van Wel (Loon op Zand), René Jansen (Dongen), John van den Hoven (Waalwijk) en Thom Blankers (Heusden) uit handen van de covermodellen hun eerste exemplaar van een nieuw toeristisch inspiratiemagazine en bezoekersgids ter promotie van het aantrekkelijke vrijetijdsaanbod van De Langstraat. Plaats van handeling: Recreatiepark en Brasserie Het Genieten in Kaatsheuvel, één van de vele pareltjes in de regio.

Beide uitgaven staan boordevol praktische informatie en leuke tips voor een kort of lang verblijf in De Langstraat. Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) De Langstraat hoopt bezoekers en inwoners van de groene vrijetijdsregio hiermee te inspireren om er op uit te trekken. Maar er is meer! In het bezoekersgidsje zitten acht actievouchers, die goed zijn voor bijvoorbeeld gratis entree, leuke weggevers en mooie kortingen. Een cadeautje van RBT De Langstraat in samenwerking met acht gastvrije locaties in de regio.

Waar verkrijgbaar?

Het magazine en het gidsje zijn nu al verkrijgbaar bij de vier Toeristische Informatiepunten (TIP’s) in De Langstraat en worden binnenkort ook verspreid via talrijke recreatieve ondernemers in en rondom het gebied De Langstraat. Het magazine is daarnaast online te lezen via www.bezoekdelangstraat.nl/magazine.

 


Antwoord op zienswijzen ontwerp-

luchthavenbesluit Gilze-Rijen later

Nieuwsbericht | 02-07-2020 | 17:14

Indieners van een zienswijze op een ontwerp-luchthavenbesluit krijgen eind deze maand een antwoord. Dat is enkele weken later dan bedoeld. Het gaat om het besluit Gilze-Rijen.De voorlopige reactienota op zienswijzen op het ontwerp-luchthavenbesluit Gilze-Rijen zou eigenlijk afgelopen maand verschijnen, maar dat lukte niet. Dat komt onder meer vanwege de beperkte specialistische capaciteit op dit gebied.De nota verschijnt  eind juli . De voorlopige reactienota wordt tevens gestuurd naar de Commissie Overleg & Voorlichting Milieu (COVM).Defensie stuurde 12 juni een voortgangsbericht naar de COVM. Defensie meldde daarin dat het voornemens was de voorlopige reactienota op het zienswijzen ontwerp-luchthavenbesluit in juni te publiceren.De  werkzaamheden voor het luchthavenbesluit Gilze-Rijen staan nu op een laag pitje in afwachting van het luchthavenbesluit De Peel. Zodra zeker is dat Defensie dit veld kan gebruiken voor jachtvliegtuigen, vervalt voor Gilze-Rijen de reserveveldfunctie voor dit soort toestellen. Normaal gesproken wordt de reactienota pas gepubliceerd als het luchthavenbesluit gereed is. Omdat dit op zich laat wachten en er bovendien veel zienswijzen zijn brengt Defensie toch een voorlopige reactienota uit.Op een nader te bepalen moment worden de gesprekken met de omgeving voortgezet om tot een gedragen luchthavenbesluit te komen. 

Zomers likeurtje ter promotie van De Langstraat

 

De zomer is hét seizoen om met vrienden en familie urenlang te borrelen in de tuin, terwijl de zon langzaam ondergaat. Reden voor Henry en Annelies van Helvoirt van Stadsslijterij De Waterdrager om een nieuwe zomerse vanillelikeur met een snuifje anijs en een vleugje citroen op de markt te brengen. Eerder brachten zij al de likeurtjes ’t XIde genot (verwijzend naar Zuiderwaterlinie Noord-Brabant) en De Smaak van Heusden uit. Voor het nieuwste drankje besloten zij een link te leggen met De Langstraat. Het likeurtje heeft dan ook de naam ‘De Langstraat; tuin van Brabant’ gekregen.


Tuin van Brabant

RBT De Langstraat is erg blij met en trots op dit initiatief. In het najaar van 2019 lanceerde de destinatiemarketingorganisatie een gloednieuwe marketingstrategie. Dit met als doel het bewerkstelligen van een duurzame groei van de vrijetijdssector en daarmee het bevorderen van economie, toerisme, cultuur, werkgelegenheid en leefbaarheid in de regio. De regionaam ‘De Langstraat’ wordt daarbij consequent als gebiedsaanduiding gebruikt en in de markt gezet als ‘tuin van Brabant’. De tuin als ontmoetingsplek, met voor iedereen volop gelegenheid om zich op een ontspannen manier te vermaken in een groene, attractieve omgeving, staat symbool voor de regio.


Samen optrekken

Bij de positionering van De Langstraat als ‘tuin van Brabant’ is samenwerking tussen ondernemers, instellingen, gemeenten en partnerinstanties de sleutel tot succes. Veel ondernemers hebben zich inmiddels gemeld om samen de ‘tuin van Brabant’ verder tot groei en bloei te brengen. En daarvan zijn initiatieven als die van Henry en Annelies een schoolvoorbeeld.