REGIODongens Nieuws.

Elke dag.

Actualiteiten voor en over Dongen,

s Gravenmoer , Klein-Dongen en Dongen-Vaart

en  de Langstraat. De internetkrant  van Dongen

is er voor alle Dongenaren.DONGENHOMESPOT.NL

Heb jij ook nieuws  uit de regio dat iedere Dongenaar moet en mag weten en wil je dat iedereen het leest vraag dan gratis een linkplaatje aan  via 

redactie@dongenhomespot.nl   

De live-uitzendingen van Langstraat Media  televisie worden in deze krant uitgezonden zonder winstoogmerk!

Nieuwe Fiets & FOOD-routes in De Langstraat


Langstraat Dongen


Langstraat en Dongen

Regio Langstraat ,8 oktober 2020. We hopen voor de herfstperiode op mooi weer, zodat we er lekker op uit kunnen voor een ommetje of tochtje. En hoe leuk is het dan als je tijdens het fietsen ook nog eens iets opsteekt en de smaakpapillen prikkelt? Samen met evenementenbureau Verrassend Langstraat & Meer ontwikkelde Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) De Langstraat twee verrassende Fiets & FOOD-routes in De Langstraat, die je nu kunt fietsen.Aan de hand van het kaartbeeld dat getoond wordt op je smartphone word je geleid langs food-gerelateerde locaties, waar duurzaamheid en het tegengaan van voedselverspilling centraal staat. Op de locaties vind je een QR-code voor een video, waardoor je een kijkje achter de deur krijgt. Er is ook een mogelijkheid om de fietstocht uit te breiden met een stempelkaart, waardoor je jouw Langstraat-box kunt vullen met de specialiteiten van de deelnemende duurzame ondernemers. Je vindt de routes op bezoekdelangstraat.nl/routes.*** Scan de QR-codes en je krijgt een kijkje achter de deur bij bijzondere locaties

*** De gratis routes kun je naar wens uitbreiden tot een fietsarrangement

Halve-Zolen-Rally-3
Halve-Zolen-Rally-2

Eerste editie Halve Zolen Rally De Langstraat doorgeschoven naar het voorjaar van 2021 

Vrijdag 30 oktober 2020 zou de dag zijn waarop de eerste editie van de Halve Zolen Rally gereden zou worden. Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) De Langstraat nam het initiatief genomen om deze autorit te organiseren. Dit met als doel De Langstraat als aantrekkelijke vrijetijdsregio onder de aandacht te brengen én geld op te halen voor regionale goede doelen en initiatieven. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen wordt dit evenement doorgeschoven naar het voorjaar van 2021. Zodra een nieuwe datum bekend is, wordt deze gepubliceerd op www.bezoekdelangstraat.nl/halvezolenrally. en in deze krant

PMD-scheiding verschilt per gemeente. Ga naar de website van je eigen gemeente en kom erachter hoe jij PMD kunt scheiden en waardevol maakt

Een munt met een missie. Dongen doet mee.

Negen Brabantse gemeentes introduceren

samen een nieuwe  waardevolle munt

Wel en Niet PMD
Een munt met een missie. Donderdag 24 september vond in de raadzaal bij de gemeente Loon op Zand de langverwachte onthulling plaats. Het nieuws dat negen Brabantse gemeentes samen een nieuwe munt zouden introduceren, trok uiteraard de nodige aandacht.De onthulling werd afgetrapt door wethouder Gerard Bruijniks van de gemeente Loon op Zand. Na een kort woord vooraf, werd dan eindelijk het doek van de munt verwijderd. “Door PMD-afval te scheiden dragen we bij aan een duurzaam en beter leefmilieu. Veel van dit afval wordt namelijk opnieuw gebruikt voor kledinghangers en nieuwe frisdrankflessen. Zo houden we met z’n allen onze omgeving schoon, heel en veilig”, aldus wethouder Gerard Bruijniks.Met de zogenoemde PMD-munt, die 3D geprint is met hergebruikte plastic flessen en verpakkingen, vragen de negen gemeenten een moment van aandacht voor plastic, metaal en drankkartons.  HIER  VERDER LEZEN  

Natuurwandelingen in vestingstad Heusden in de maand oktober


Uit onderzoek blijkt dat natuur gezond is en dat mensen die twee uur per week in de natuur doorbrengen hun leven een hoger cijfer geven. Daarom organiseert IVN de #2uurnatuur Challenge, met als doel mensen te stimuleren ook tijdens de donkere herfstmaanden naar buiten te blijven gaan. Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) De Langstraat speelt hier in de maand oktober op in met exclusieve natuurwandelingen in vestingstad Heusden.


Zondagmiddagwandeling

De stadsgidsen van RBT De Langstraat verzorgen in de maand oktober iedere zondag om 14.30 uur een natuurwandeling door en rondom Heusden Vesting. Wandelend over de wallen, langs haven De Wiel, de heemtuin én door het centrum van Heusden, word je gewezen op al het schoons van de natuur. De wekelijkse reguliere historische stadswandeling voor passanten komt hiermee in de maand oktober tijdelijk te vervallen.


Verrassing
In samenwerking met Debbie Borbála Florale Vormgeving (https://debbieborbala.wordpress.com) word je onderweg verrast met de nieuwste trend ”Botanisch stoepkrijten”. Debbie is inwoonster van Heusden en deelt haar passie voor groen, planten en de mooiste natuurplekjes graag met de bezoekers van het vestingstadje. Ga zeker ook een kijkje nemen bij haar stekjeskast! Heusdenaar Sabrina Meulemeester - student Kruidengeneeskunde & begeleidster van kinderen in de natuur - neemt je graag mee in haar wereld van kruiden en natuur.


Aanmelden

Voor meer informatie over deze activiteit neem je een kijkje op www.bezoekdelangstraat.nl. Meld je aan voor de wandeling door een mail te sturen naar heusden@rbtdelangstraat.nl. Maatregelen in het kader van COVID-19, waaronder 1,5 afstand, worden in acht genomen. Per wandeling kunnen slechts 10 personen deelnemen. Vol = vol. De kosten zijn € 4,50 per persoon.

ANWB Fonds geeft € 10.000,- aan mooiste project uit Noord-Brabant.

ANWB prijs Brabant


Het ANWB Fonds heeft vanaf 31 augustus 2020 de aanmelding opengezet voor het mooiste maatschappelijke project van de provincie Noord-Brabant. De winnaar krijgt € 10.000,-. Organisaties en projectinitiatiefnemers kunnen zich hiervoor aanmelden. Deze actie wordt in iedere provincie gevoerd.

Het ANWB Fonds steunt maatschappelijke projecten die burgers in hun eigen stad of regio zijn gestart of willen starten en waarvoor geld nodig is. De initiatieven moeten een blijvende waarde hebben en een bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving op het gebied van verkeersveiligheid, (duurzame) mobiliteit en vrije tijd (waaronder het toegankelijk maken van locaties voor mensen met een beperking).Dit is het derde jaar dat het ANWB Fonds op deze manier maatschappelijke initiatieven ondersteunt. De vorige twee jaren waren een groot succes. De inzendingen stroomden binnen. Er stemden in 2019 bijna 23.000 Nederlanders mee en uiteindelijk kregen de twaalf winnaars hun prijs, zodat ze hun project konden op- of uitbouwen.Door het coronavirus is de verkiezing verplaatst naar het najaar. “Als ANWB wilden we het project toch door laten gaan. Vooral nu. De ANWB wil mensen blijven helpen die zich inzetten voor de samenleving. Juist nu het leven voor veel groepen er moeilijker op is geworden. Want zulke mensen helpen niet alleen, ze inspireren ook anderen weer”, aldus Sanne van den Rotten van de ANWB.Het concept is daarom iets aangepast; dit jaar honoreert het ANWB Fonds ook projecten voor het ‘corona-proof’ maken van bijvoorbeeld musea en voertuigen, zodat Nederland er op een veilige manier op uit kan blijven gaan. Daarnaast blijven de thema’s mobiliteit, toegankelijkheid en verkeersveiligheid onverminderd actueel. Inschrijven om in aanmerking te komen voor de toekenning kon al op  31 augustus  en tot 6 oktober. Iedereen in Nederland kan vervolgens via de website vanaf 26 oktober tot en met 23 november stemmen op het mooiste ingediende project. Dan blijft er een top drie van genomineerde projecten per provincie over. Hieruit wordt door de ANWB Adviescommissie een project in iedere provincie gekozen. In januari 2021 vindt de prijsuitreiking plaats.


Details over de inschrijving en deelname zijn via de website van het ANWB Fonds beschikbaar.

Langstraat

Eerste editie Halve Zolen

Rally De Langstraat


30 oktober is de dag waarop autoliefhebbers hun lol op kunnen. Dan zal de eerste editie van de Halve Zolen Rally gereden worden. Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) De Langstraat heeft het initiatief genomen om deze autorit te organiseren. Dit met als doel De Langstraat als aantrekkelijke vrijetijdsregio onder de aandacht te brengen én geld op te halen voor regionale goede doelen en initiatieven.


Kaartleesrally

Tijdens de rally rijden de deelnemers in een ‘bijzondere’ auto, zoals een oldtimer of een jongere speciale auto, door het mooie en veelzijdige gebied van De Langstraat: tuin van Brabant. Een gebied dat uitnodigt om te worden ontdekt. De rally, die wordt uitgezet door Dutch Rally Events, is een navigatie- ofwel kaartleesrally. Voor de ervaren equipes is er een sportklasse. De tourklasse is een stuk toegankelijker, waarbij ervaring niet noodzakelijk is. De rallydag is all inclusief, met diverse stops voor een hapje, drankje, lunch en dinershow. Geïnteresseerden kunnen praktische informatie, zoals het programma en reglement, vinden op www.bezoekdelangstraat.nl/halvezolenrally.

Via deze webpagina kan men zich ook inschrijven.


Goede doelen

RBT De Langstraat beoogt met dit initiatief geld op te halen voor goede doelen en initiatieven in regio De Langstraat. Dit ten gunste van de medemens die wat extra hulp kan gebruiken. Denk daarbij aan ouderen en kinderen die het minder makkelijk hebben en mensen met een beperking. En, gezien de doelstelling van RBT De Langstraat, wordt in het bijzonder geld opgehaald ten behoeve van de recreatieve & toeristische sector in regio, die getroffen is door de maatregelen als gevolg van COVID-19. Sponsoren die een bijdrage willen leveren vinden contactinformatie op bovengenoemde website.

RBT De Langstraat presenteert Online Routemodule

Regio Dongen Langstraat


Recreatief wandelen, fietsen en paardrijden neemt een hoge vlucht, zeker in tijden van corona. Reden voor Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) De Langstraat om een online module te ontwikkelen waarmee talrijke mooie routes in regio De Langstraat overzichtelijk aangeboden worden én een koppeling gemaakt wordt met de vele recreatiebedrijven, afstappunten en andere bezoekwaardige plekken aan die routes.


Gebruiksgemak

Vanaf nu vind je op www.bezoekdelangstraat.nl/wat-ga-ik-doen/routes-afleggen een routepagina, waar je zelf kunt selecteren wat voor soort route je wenst af te leggen, waar je wilt opstappen en wat de lengte van je route is. Zodra je de route van je keuze hebt gemaakt, kun je deze volgen via het scherm van je smartphone, uploaden naar je fietscomputer of downloaden als pdf-bestand. Terwijl je de route aflegt krijg je informatie over bezienswaardigheden of de nabijheid van horeca en andere afstappunten. Ook heb je de mogelijkheid om je eigen route op basis van knooppunten samen te stellen.

HIER VERDER LEZEN 

BLOEMSCHIKKEN NAJAAR 2020 bij Groei en Bloei de Langstraat


Bloemschikken in de Langstraat

Groei en Bloei de Langstraat verzorgt in het najaar 2020 voor drie verschillende groepen bloemschiklessen. De lessen worden gegeven door onze enthousiaste docente Yvonne Zwinkels en Leo van den Hoven. Om coronaproof te kunnen werken is onze locatie verlegd naar in de Elshof, Theodorus Rijkenstraat 10A te Elshout. Cursustijd is van 20.00 uur tot ongeveer 22.00 uur


Groep Enthousiast o.l.v. Yvonne Zwinkels op donderdag: 29 oktober, 3 en 17 december

Deze cursus is geschikt voor een beginnende bloemschikker. De docent zorgt voor de materialen.

Het cursusgeld per les bedraagt € 20,00 voor leden en € 22,50 voor niet leden.

Groep Creatief o.l.v. Yvonne Zwinkels op 15 oktober, 5 november, 26 november, 17 december.

Deze cursus is geschikt voor een ietwat gevorderde bloemschikker. De cursist neemt zelf de materialen mee.

Het cursusgeld voor het seizoen is € 37,50 voor leden en € 45,00 voor niet leden.

Groep Bijzonder: o.l.v. Leo van Hoven op donderdag 1 oktober, 22 oktober, 12 november, 3 december, 17 december

Bij deze cursus komen moeilijkere technieken aan bod die echt een uitdaging vormen. Een leerzame cursus voor de vergevorderde bloemschikker.

Het cursusgeld voor het seizoen bedraagt € 37,50 voor leden en € 45,00 voor niet-leden

De bloemschikgroepen bestaan uit 10 tot 12 personen. De cursus kan doorgang vinden bij voldoende deelname. Het is de bedoeling dat u bloemen, groen en ondergrond voor de lessen zelf verzorgt met uitzondering van de beginners groep.

Groei & Bloei zorgt voor het hulpmateriaal zoals steekschuim en binddraad.

Aanmelden en/of informatie vragen is mogelijk bij Yvonne Zwinkels per email: ymzwinkels@gmail.com of telefonisch via nr : 0416-695140.

Ongeveer 1 week voor aanvang van de cursus krijgt u bericht met alle gegevens over de cursus en de benodigdheden voor de eerste les.

Wacht niet te lang en schrijf u op tijd in voor een van onze cursussen.


bericht zonder winstoogmerk