SPORTDongens Nieuws.

Elke dag.

Actualiteiten voor en over Dongen,

s Gravenmoer , Klein-Dongen en Dongen-Vaart

en  de Langstraat. De internetkrant  van Dongen

is er voor alle Dongenaren.Dongen aan de slag met Lokaal Sportakkoord

De gemeente Dongen wil samen met inwoners, ondernemers, organisaties en (sport)verenigingen een Lokaal Sportakkoord opstellen. Doel van dat akkoord is om zoveel mogelijk inwoners met plezier te laten sporten en bewegen. Sandra Heerius is hiervoor als sportformateur aangesteld. De aftrap heeft plaats op dinsdag 1 oktober, van 19.30 tot 21.30 uur in De Cammeleur. Iedereen die zich betrokken voelt, is van harte welkom.

In 2018 is er een Nationaal Sportakkoord gesloten. Gemeenten krijgen vanuit dit landelijke akkoord de mogelijkheid om te investeren in een Lokaal Sportakkoord. In zo'n akkoord maken sport- en beweegaanbieders, partners op het gebied van zorg, welzijn en onderwijs, het bedrijfsleven en de gemeente afspraken over hoe zij met elkaar de ambities voor sporten en bewegen kunnen realiseren.

Procesbegeleider
Gemeenten kunnen via de landelijke partners (onder andere NOC*NSF en Vereniging Sport en Gemeenten) een sportformateur aanstellen om een akkoord op te stellen. In Dongen gaat Sandra Heerius namens Stichting Sportservice Noord-Brabant (SSNB) deze rol als onafhankelijk procesbegeleider vervullen. De SSNB werkt met veel partijen aan het versterken van de sport- en beweeginfrastructuur. Sandra Heerius kijkt er naar uit om met partijen op gelijkwaardige wijze te komen tot een Lokaal Sportakkoord.

Sportvisie
Het afgelopen jaar is met veel partners de visie 'Samen sportief en gezond in Dongen' gemaakt. De opbrengst van de sportvisie-sessies wordt meegenomen in het Lokaal Sportakkoord. De sportformateur begint dus niet opnieuw maar gaat door met gezamenlijke ambities zoals verwoord in de sportvisie.

Bijeenkomst 1 oktober
Om te komen tot een succesvol Lokaal Sportakkoord is het belangrijk dat partners uit diverse sectoren meedoen. Daarom zijn sport- en beweegaanbieders, maatschappelijke partners, ondernemers en inwoners die willen meedenken over sport en bewegen uitgenodigd voor een startbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst krijgen aanwezigen informatie over het akkoord voor Dongen, de weg er naar toe, de kansen die een akkoord biedt (er is bijvoorbeeld landelijk uitvoeringsbudget) en wat de inbreng van partners kan zijn.

VV Dongen “Koning der Remises”
Weer 1-1, nu tegen Hoogland


Verslag van Frank van Heteren 
‘Het wordt een repeterend verhaal!’ Trainer Osman Erbas was terecht teleurgesteld na alweer de derde remise van het prille seizoen. Tegen promovendus Hoogland schoot VV Dongen zich in de voet door een zekere overwinning niet over de streep te trekken. Met drie punten uit vier wedstrijden is VV Dongen terug te vinden op de 13e plaats en heeft al zeven punten achterstand op komende tegenstander Blauw-Geel 38. VV Dongen ontmoet deze ploeg aanstaande zondag 22 september in Veghel. Aanvang is 14.30 uur.
Bij Hoogland uit het gelijknamige dorp waren ze dik tevreden met het behaalde puntje. ‘We moeten de punten bij elkaar schrapen en dat hebben we vanmiddag weer gedaan.’ Na een zege op Westlandia, twee remises en een nederlaag zijn de Hooglanders beter aan het seizoen begonnen dan VV Dongen.
De ploeg van Erbas had zichzelf een enorme dienst kunnen bewijzen door de wedstrijd zakelijk naar hun hand te zetten. Het krachtsverschil in de eerste helft was zo groot dat de 1-1 bij rust voor zure gezichten rondom de groep van VV Dongen zorgden. Twee opgelegde kansen en een stormvloed aan goed uitgespeelde aanvallen waren niet aan de Dongense spitsen besteed. ‘’Het was nog moeilijker om ze naast te schieten dan erin.’ Een supporter van VV Dongen had gelijk in zijn analyse, maar Erbas wilde niet alleen zijn spitsen tekort doen.
Na de 1-0 van Thom Avontuur in de 18e minuut wilde VV Dongen doordrukken, maar kreeg door klungelig verdedigen een tegentreffer om de oren. Logtenstein scoorde in de 23e de gelijkmaker en dat was eigenlijk de eerste keer dat Hoogland in de buurt van keeper Wessel Sprangers kwam. ‘Bij de 1-1 gaan een aantal dingen achter elkaar fout en dat is zo zonde. Dit gebeurt ons bijna elke wedstrijd weleens een keer.’ verzucht Erbas.
In de tweede helft had Hoogland zijn defensieve zaken goed op orde en VV Dongen kon het niveau van de eerste helft niet meer halen. Onder het motto ‘Pompen of verzuipen’ wisselde Erbas zo aanvallend dat hij bijna vijf spitsen in het veld had lopen. ‘Al had ik er tien ingezet, we hadden vandaag nooit meer gescoord.’ Zelfs keeper Wessel Sprangers werd in de slotminuten naar voren gedirigeerd. De boomlange keeper wist vorig seizoen twee keer raak te koppen. Het leidde bij Hoogland voor een beetje paniek, maar de bal kwam niet in zijn richting. Hoogland won een verdiend punt en VV Dongen zal snel de troon van ‘Koning der Remises’ willen omruilen voor het zitje van ‘Keizer van het Doelpunt.’
Zondag 22 september staat het Brabants Onderonsje tussen VV Dongen en Blauw-Geel 38 op het programma. Aanvang in Veghel is 14.30 uur.


Jeu de Boules Club Dongen in ZCC.
Zaterdag 14 september heeft de NJBB, de ZCC (Zomer Club Competitie) van regio Zuid West, in Dongen de promotie-degradatie en kampioenswedstrijden gespeeld. 20 Teams namen deel bij een mooie temperatuur en een totaal van 30 wedstrijden. Alle 26 banen waren heel de dag bezet.Dongen 1 moest, de kampioenswedstrijd uit de 2e klasse (2a-2b) spelen tegen Boulevaart 1 uit Terheijden en wist deze wedstrijd te winnen met 4-2 en waren daarmee de kampioen in hun klasse. In 2020 komen ze uit in de 1e klasse van regio Zuid West.Dongen 2 (3b) probeerde de rug te rechten tegen Altena 1 (3a) uit Sleeuwijk om de kampioenstitel. Helaas lukte dit niet en werd er verloren met 0-6. Ze promoveren toch naar de 2e klasse, omdat ze winnaar waren geworden in klasse 3b.Dongen 3 speelde een promotie-degradatie wedstrijd tegen Petangeske 5 uit Bergen op Zoom. Het werd een 3-3 gelijk spel, waarbij Dongen 3 op punten toch nog promoveert naar de 3e klasse. Al met al een mooi prestatie van de “Jeu de Boules Club Dongen”Misschien is uw belangstelling gewekt. Wij zijn te vinden in de Deken Batenburgstraat 2 (links naast het zwembad) Komende zaterdag begint de NPC (Nationale Petanque Competitie) van de NJBB. Hier volgende week meer over.

Jeu de Boules De Vaart Erin:
22-9: Toernooi De Vaart Erin
Op de banen bij sportcafé ’t Vaartje in Dongen-Vaart wordt door gezelligheids-Jeu de Boules -vereniging De Vaart Erin (DVE) op zondagmiddag 22 september al weer de tweede wedstrijd van het seizoen gegooid. Deze wedstrijd telt weer mee voor de ranking. Dit is een open toernooi, waarbij de koppels gericht geloot worden. Je kunt je hiervoor individueel aanmelden. Door de gerichte loting ontstaan er steeds min of meer gelijkwaardige koppels. De vereniging kent geen contributie. Wel wordt er per wedstrijd een inschrijfgeld gevraagd van € 2,50 per persoon. Aanmelden voor het toernooi kan bij Hanny en Ton Kemmeren (tel:0162-312275 of email vaartje@home.nl). Ook kun je daar terecht voor informatie. Aanmelden tot 13.15 uur, waarna de loting wordt gehouden, zodat de wedstrijden om 13.30 uur kunnen beginnen.

Kom sporten bij Atledo tijdens de Nationale Sportweek!

Ook dit jaar is Atledo weer deelnemer aan de Nationale Sportweek. Tijdens deze week is iedereen van harte welkom om aan te sluiten bij alle trainingen.

Er worden trainingen aangeboden voor jong, oud, getrainde sporters en recreanten, maar ook in trainingen voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking is voorzien. Kortom: Atledo is er voor iedereen. De trainingen kunnen variëren van wandel-, trim- en looptraining tot technische atletiekonderdelen als hoogspringen, verspringen, kogelstoten, speerwerpen enz. Kijk voor de verschillende trainingen en tijden op www.atledo.nl

Nog geen zin om zelf te sporten? In het laatste weekend van de Nationale Sportweek vinden bij Atledo de jaarlijkse clubkampioenschappen plaats. Iedereen is van harte welkom dit evenement te komen aanschouwen en van de sfeer te proeven.

50e Ronde van Midden Brabant, 51e Ronde van Dongen (Omnium wedstrijd voor Nieuwelingen) en Dikke Banden Race.


Dongen staat zondag 29 september weer in teken van wielrennen.Nadat wij in het weekeinde van 22 en 23 juni in Dongen het kleine Nederlands Kampioenschap op de weg hebben mogen organiseren, staat zondag29 september weer de wielerdag Dongen op het programma. De voorbereidingen zijn in volle gang bij de stichting Wielerbelang Dongen. Tegen de klok van 12.30 uur worden de beloften en elite renners zonder contract weggeschoten in de Tramstraat. Hierna is de beurt aan de Nieuwelingen die deze middag in een Omnium wedstrijd strijden om de hoogste eer. Ook de basisschoolleerlingen kunnen deze dag weer hun krachten tijdens de Dikke Banden Race onderling meten. Vanaf de eerste schoolweek zijn op de scholen de inschrijfformulieren uitgereikt. Je kunt nu alvast de datum op de kalender schrijven: 29 september. Rond 14.00 uur worden de Dikke Banden Race prijzen uitgereikt door onze wethouder Rene Jansen en ook wordt een mountainbike verloot onder de deelnemers.

HIER ALLE INFORMATIE

Biljartsport driebanden-groot:
Inschrijven C. v.d. Nieuwenhuizen-dbt
In sportcafé ’t Vaartje in Dongen (-Vaart) wordt voor de vijfentwintigste keer het traditionele Corné v.d. Nieuwenhuizen Schilderwerken Tilburg-driebandentoernooi voor de grote tafel gehouden. De inschrijving sluit deze week. Er wordt in principe weer gespeeld in poules van vijf. In ieder geval de beste twee plaatsen zich voor de volgende ronde. Mogelijk hebben de nummers drie hier ook nog kans op. Het aantal te behalen caramboles is afhankelijk van het gemiddelde. Het toernooi start in oktober en eindigt in december/januari. Bij de indeling wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de verschillende competitieschema’s. Aanmelden bij sportcafé ‘t Vaartje, Vaartweg 137 5106 NC Dongen-Vaart (tel: 0162-312275). Inschrijven kan ook via de website http://hetvaartje.com/inschrijvenbspdv/.

Landelijke competitie KNBB driebanden-groot:
Team SunControls verslaat P.C. Kamp
Team SunControls Tilburg heeft de eerste derby met team P.C. Kamp Scheeps- en Konstruktiewerken B.V. gewonnen. In sportcafé ’t Vaartje werd het 2-6. In de eerste sessie waren de partijen nog in evenwicht. In een gedegen partij pakte Johan Ligtenberg de winst op Jos Hamers. Anja Verbogt excelleerde en gaf Jan Ligtenberg geen schijn van kans. Anja deed nog even over de laatste carambole, maar was desondanks al in 38 beurten uit. Ze kwam uit op het prachtige gemiddelde van 0.526. Ze maakte bovendien een formidabele serie van zes. Ze was de beste biljartsporter van de avond. In de tweede sessie was het aanmerkelijk spannender. Leo Loonen nam met 21-17 de leiding, maar zag in de slotfase dat Nhiep Tran hem alsnog passeerde. Nhiep kwam uit op het verdienstelijke gemiddelde van 0.490. Leo gaf daar met 0.450 niet veel op toe. Leo kwam slechts twee caramboles te kort. In het duel der kopmannen was het eveneens zeer spannend.. Ook hier trok team SunControls aan het langste eind. Het was een zeer geijk opgaande strijd tussen Ad Smolders en Patrick Schrijver. Patrick won met slechts één luttele carambole verschil. Hij maakte bovendien een uitmuntende serie van zeven. Patrick kwam uit op het goede gemiddelde van 0.510 en Ad op 0.489.


Districtscompetitie Midden-Brabant driebanden-groot:
3-tallen: ’t Vaartje 1 verliest
In Oosterhout verloor team ’t Vaartje 1 met 30-20 van team de Eekhoorn. Geen enkele speler wist de winst te pakken. Patrick Schrijver een Piet Vissers bleven ver verwijderd van de eindstreep. Patrick kreeg ook maa 42 beurten en Piet slechts 46. Bart de Wijs kwam nog het dichtst bij de finish. Aan de meet kwam hij nog 3 caramboles te kort.


4-tallen: Verlies voor Van den Nieuwenhuizen
In sportcafé ’t Vaartje verloor team Corné v.d. Nieuwenhuizen Schilderwerken Tilburg met 25-36 van team de Eekhoorn uit Oosterhout. In de eerste sessie kwam Frans Kemmeren nauwelijks in zijn spel. Hij kreeg ook maar 34 beurten en verloor kansloos. Op de andere tafel won reserve Ton Hamers. Ton had maar 38 beurten nodig om de finish te bereiken. Hij zette het prachtige gemiddelde van 0.421 neer. Hij gaf hiermee zijn opponent geen schijn van kans. In de tweede sessie deelde kopman Embert Broekhoven in de malaise. Hij kon niet in zijn spel komen en verloor kansloos. Zijn tegenstrever had overigens ook maar 33 beurten nodig om te finishen. Theo Laros had een miserabele start, maar herpakte zich uitstekend. Van een achterstand kwam hij op een kleine voorsprong. In de slotfase zag hij zijn tegenstander alsnog de winst grijpen. Theo maakte nog wel een mooie serie van vier caramboles. Hij kwam slechts drie caramboles te kort.


Districtscompetitie Midden-Brabant driebanden-klein
B1: ’t Vaartje 2 en 3 pakken volle winst
In sportcafé ’t Vaartje won team ’t Vaartje 3 met 30-21 van team HGL 1 uit Sprang-Capelle. Arthur Snoeren had maar 38 beurten nodig om te finishen. Hij kwam uit op het geweldige gemiddelde van 0.605. Hij maakte bovendien een mooie serie van vier. Ook Ton Kemmeren maakte een dergelijke productie. Hij had maar 43 beurten nodig om de partij uit te spelen. Hij kwam uit op 0.627. Kopman Embert Broekhoven maakte het succes compleet. In maar 48 beurten bereikte ook hij zijn te behalen score. Met een gemiddelde van 0.604 pakte ook hij bekwaam de winst. Embert maakte een fraaie serie van vijf caramboles. In sprang-Capelle won team ’t Vaartje 2 met 24-30 van team Landzicht 1. Jos Hamers hield de verdediging prima gesloten en sleepte op deze manier de winst binnen. Hij maakte een fraaie serie van vier. Leo Loonen en Piet Vissers excelleerden. Beide spelers hadden maar 38 beurten nodig om de finish te bereiken. Leo kwm uit op het prachtige gemiddelde van 0.763 en Piet Vissers deed het met 0.815 nog beter. Piet maakt bovendien een superieure serie van zes caramboles. Op vrijdagavond 20 september speelt team ’t Vaartje 2 tegen team de Eekhoorn uit Oosterhout. Team ’t Vaartje 3 speelt op dinsdagavond 24 september tegen team ’t Steegje uit Made. De wedstrijden in sportcafé ’t Vaartje in Dongen-Vaart beginnen om 19.30 uur.


B2: Royal Hedge grijpt toppositie
In sportcafé ’t Vaartje in Dongen-Vaart pakte team Boomkwekerij en tuincentrum Royal Hedge Dongen de koppositie. Het won met 30-17 van team Landzicht 2. Bert van den Hooff speelde een gedegen partij en pakte daarmee de winst in de eerste partij. Vervolgens speelde teamleider Ton Hamers. Ton was ontketend en finishte in slechts 21 beurten met het sublieme gemiddelde van 0.954. Hij liet bovendien een uitmuntende serie van zeven voor zich noteren. In de laatste partij had Anton Smulders een formidabele start. Hij had al 10 caramboles in vijf beurten. Daarna vie hij enigszins terug, maar verloor nooit de controle op de partij. In een gestaag tempo beëindigde hij de partij met het mooie gemiddelde van 0.522. Anton maakte bovendien een prima serie van vijf. Team AK Deur & Interieur Kaatsheuvel verloor in Sprang-Capelle met 30-20 van team HGL 3. Geen enkele speler wist de winst te pakken. Jan Ligtenberg verloor kansloos. Johan Ligtenberg en Edwin Ligtenberg kwamen beiden slechts drie caramboles te kort. Op woensdagavond 18 september staat in sportcafé ’t Vaartje in Dongen-Vaart de confrontatie tussen team AK en Royal Hedge op het programma. Op dinsdagavond 24 september speelt team Royal Hedge tegen tem ’t Pleintje uit Dussen. De wedstrijden in sportcafé ’t Vaartje in Dongen-Vaart beginnen om 19.30 uur.


Darts:
Wedstrijd bouwbedrijf Van Leijsen-ranking
Op zaterdagavond 21 september staat al weer de vierde wedstrijd op de rol in het kader van het bouwbedrijf Van Leijsen Dongen-ranking-toernooi. Het is een gezellig toernooi, waarbij de sportiviteit voorop staat. Mooi is dat ook de wat mindere darter kansen heeft, omdat de koppels steeds geloot worden. Er wordt gestart met het koppeltoernooi. Daarna volgt het singletoernooi. Het inschrijfgeld bedraagt slechts vijf euro per spelsoort. Er zijn naast punten voor de ranking ook mooie dagprijzen te verdienen. De wedstrijd in sportcafé ’t Vaartje begint om 20.00 uur.Darts: WBDF-competitie:
‘t Vaartje verliest
In sportcafé ’t Vaartje verloor team ’t Vaartje in de competitie van de West Brabantse Darts Federatie met 3-6 van team Linq uit Raamsdonksveer. Bij de singles ging het nog gelijk op. Er was weliswaar verlies voor Patty v.d. Wiel en Goof Verbunt. Winst was er wel voor Hans de Jong en Ruud van Kollenburg. Daarna werden drie van de vier koppelpartijen verloren. Ook de teamronde ging naar de bezoekers. Hans de Jong liet nog twee keer een 180-er voor zich noteren. Op dinsdagavond 24 september gooit team ’t Vaartje in eigen huis tegen team Pog me Thoin uit Breda. De wedstrijd begint om 21.00 uur.

ALLE SPORT IN DONGEN

ONS SPORT ARCHIEF  klik/tik